1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Ново: Гастарбайтерите ще плащат данъци за доходите си в Германия

Ново: Гастарбайтерите ще плащат данъци за доходите си в Германия

Промяната е заради спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане между България и Германия

 

Много българи, които получават доходи от Германия, ще бъдат засегнати от промени в спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане между България и Германия, предупреждават данъчни консултанти. Промените са в сила от 1 януари, т.е. ще засегнат облагането на доходите, получени тази година, но които ще се декларират през 2025 г.

Едни от най-потърпевшите ще са сезонните работници, които работят по няколко месеца в Германия. До този момент обикновено те бяха освободени от данъчно облагане и в двете държави, тъй като в Германия доходите им не надвишават необлагаемия минимум, а в България спогодбата предвижда освобождаване от облагане, пише "Сега". Затова тези лица не подаваха данъчна декларация пред НАП, а приходната агенция не преследваше това нарушение, заради липсата на данъчен ефект.

Ситуацията за тях обаче съществено се променя. Доходите на българските сезонни работници в Германия вече ще бъдат обложени ефективно в България, ако това не е направено в Германия. Те трябва да знаят, че данъчните служби на двете страни обменят автоматично информация за доходите от трудови правоотношения, което означава, че НАП може да осъществява контрол. Спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане с Германия бе подписана през 2010 г.

Най-съществената промяна, с най-голям практически ефект, според данъчни консултанти, е преминаването от „освобождаване с прогресия“ към „обикновен данъчен кредит“.

Двете държави отчитат, че оттогава са настъпили съществени промени в областта на международното данъчно облагане, инициирани от държавите от Г-20 и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), свързани с противодействие на свиването на данъчната основа и прехвърлянето на печалби. 

Смяната на подхода за избягване на двойното данъчно облагане ще доведе и до по-висока административна тежест за данъкоплатците, които трябва да се снабдят с документи за получените доходи и размера на удържания в чужбина данък. За данъчната администрация също ще има повече работа и разходи, защото ще трябва да извършват проверки.

Единствено за пенсии и за доходи от държавна служба, за които спогодбата предвижда да бъдат обложени само в Германия, ще продължи да се прилага досегашният метод „освобождаване с прогресия", т.е. да не се декларират в България.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии