1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Питаме експерт: По-изгодно ли е да теглим кредит в евро преди да влезем в еврозоната? (ВИДЕО)

Питаме експерт: По-изгодно ли е да теглим кредит в евро преди да влезем в еврозоната? (ВИДЕО)

Има ли опасност лихвите по вече изтеглени ипотечни кредити да се увеличат след приемането на еврото според Стойне Василев

Това, което бих посъветвал и това, което казва икономиката, е че е по-добре да се тегли кредит в местната валута – в левове. Освен че условията са по-добри, ние си получаваме заплатите в лева, харчим в лева. Когато влезем в еврозоната тогава ще можем да теглим в евро. Няма смисъл да избързваме, защото може да се окаже, че кредитите в евро в момента са с по-неблагоприятни условия от тези в лева. Това каза за bTV Бизнес Новините финансистът и основател на InvestPRO Conf 2024 и SmartMoney Стойне Василев.

Има ли опасност лихвите по ипотечните кредити да се увеличат след приемането на еврото?

Едно от условията на присъединяването ни към еврозоната, когато това се случи, е усовията по кредитите да не се променят и да не са по-неблагоприятни отпреди това.

„Ако някои хора банката ги уведоми преди това или след това, че променя лихвата или променя методологията, по която изчислява лихвата, могат да рефинансира кредита си от друга банка и да преодолеят тези пречки, за да продължат да изплащат кредита при същите условия“, разяснява той.

В лева или в евро да спестяваме?

Практиката, на другите страни, които вече са се присъединили към еврозоната, е че няма никакъв проблем при смяната на валутата за нашите спестявания.

Снимка: bTV Бизнес екип

Стойне Василев припомни, че България вече веднъж е сменяла парите през 1999 г.

„Тогава имаше деноминация. Имаше същите съмнения дали хората ще се оправят. Тогава баба ми и дядо ми бяха възрастни хора и се чудеха как така 1000 лв. ще станат 1 лв. Буквално за един месец нещата се промениха. Хората свикнаха. Сега ще стане по същия начин“, каза той.

Всичките ни спестявания, които в момента са в банки, автоматично ще се превалутират по фиксирания курс без никакви такси.

„Ако имате пари вкъщи, понеже знам, че много хора имат пари и вкъщи, които си ги държат там за по-сигурно, ще имат достатъчно време да ги сменят и да ги обърнат в евро. Търговските банки няколко месеца ще обменят левове за евро, когато влезем в еврозоната, а БНБ няма ограничения. Дори след години някой да се сети и да си намери някъде под дюшека или в някой буркан пари ще може да ги обмени по фиксирания курс“, добави той.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии