1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Сигнал: Мними сайтове се появяват преди Черния петък и мамят

БГ Бизнес

Експерти съветват при нередности да подаваме сигнали без колебание

"Един от големите проблеми, свързани с измами е, че преди Черния петък се появяват сайтове за онлайн пазаруване, които мамят. Хората си поръчват от тях, плащат, но не получават нищо. След Черния петък тези сайтове изчезват и няма и следа за тях", каза Петър Цигов, от сектор Киберпрестъпност, ГДБОП по време на кръгла маса за онлайн пазаруването. 

По думите му, за да измегнете подобна измама, пазарувайте само от познати и сигурни сайтове, не правете експерименти. 

Цигов сподели, че последните месеци има драстично увеличение на търговските измами. Имало е например продажба на лекарства, които са забранени в България. 

"В ГДБОП сме заливани от сигнали за нелоялни търговски практики. Наскоро имахме сигнал за тениска, купена за 70 лева, а е бил доставен "евтин парцал". Препоръчваме на хората да използват т. нар. "наложен платеж" при плащане на стоките", каза Цигов. 

След пандемията дойде инфлацията и проблемите с войната в Украйна, но това не пречи на хората да пазаруват. Хората вече знаят своите права и звънят често за консултации. Най-често се обаждат хора, които пазаруват онлайн и ползват услуги през интернет. Някои от големите търговци, особено тези зад граница, имат проблеми при връщането на средства и за рекламации. При търпение от двете стани, може да се намери взаимноизгоден компромис, обяви Соня Спасова, директор на Европейския потребителски център.

Експертите споделиха, че има и много фалшиви обяви за коли. Задължително проверявайте сайта и търговеца преди да дадете каквито и да е пари, съветват те.

 

 

 

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии