1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Ези или тура? Испания пусна нов вариант на монетата си от 2 евро

Ези или тура? Испания пусна нов вариант на монетата си от 2 евро

Общо 1,5 млн. монети от този вид ще бъде в обръщение наравно с другите монети

Държавите-членки на Европейския съюз се редуват като председатели на Съвета на Европа – комисия, която ръководи решенията и политиката на ЕС и чиито членове са 27-те лидери, избрани в тяхната страна. Обикновено всяка държава се редува на президентския пост на Съвета за шест месеца, за да се гарантира справедливо представителство и всяка нация да има думата за това как работи ЕС.

Подпис върху евробанкнота

Испания пое тази роля за пети път, считано от 1 юли (събота) до 31 декември 2023 г. включително. За да отпразнува европейското лидерство на Испания, монета от 2 евро е изсечена от испанския монетен двор.

Общо 1,5 млн. монети ще бъдат произведени преди края на 2023 г., носещи логото на испанското председателство на Съвета на Европа като основно изображение, вместо обичайния дизайн, който ще бъде в обръщение наравно с другите монети.

Около това лого в горната част на монетата са отпечатани думите España 2023 – Presidencia Española („Испания 2023 – Испанско председателство“), а в долната част – Consejo de la Union Europea („Съвет на Европа“).

На същата лицева страна на монетата логото на Кралския монетен двор – увенчано главно „M“ – може да се види близо до надписа „Съвет на Европа“, а цялата страна ще бъде оградена със звездите от знамето на ЕС.

Евромонетите имат един и същ дизайн лицето на монетата показва деноминацията или номиналната стойност, обратната страна е различна за всяка държава, която използва общата валута.

Тези индивидуални проекти се решават от всяка държава и се одобряват от нейната национална банка.

В случая с Испания дизайнът, одобрен от Централната банка на Испания, е портрет на известния писател Мигел де Сервантес, починал в началото на XVII век на същата дата като британския поет и драматург Уилям Шекспир.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии