1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Ето колко са забогатели евродепутатите ни по време на мандатите си (ВИДЕО)

Ето колко са забогатели евродепутатите ни по време на мандатите си (ВИДЕО)

70% от всички европейски депутати имат някакъв страничен ангажимент

 

Всяка година евродепутатите предоставят публична информация за доходите си. Така става ясно, че  една четвърт от представителите ни в Европейския парламент вече са милионери. Ето и кои са българските евродепутати, спестили най-много лични средства, според последно пубилкуваната декларацията в КОНПИ и какво са декларирали в началото на мандатите си.

Евродепутатът от ГЕРБ Александър Йорданов е декларирал през 2022 г. над 1 милион и 100 хиляди лева, спестени в банка. В началото на мандата си, три години по-рано, декларираната сума от пенсии, заплати и спестявания е малко над 210 хиляди лева.

Следващият с над милион през 2022 г., е Ангел Джамбазки от ВМРО. При старта на еврокариерата си е имал 20 хиляди лева налични средства, без банков влог. А сега - два мандата по късно -  е декларирал над 100 хиляди в брой и над милион и 200 хиляди в банкови сметки.

Иво Христов от БСП също разполага със 7 цифрена сума. През 2019 г. мандатът му започва с 280 хиляди. В последния подаден от него документи  сумата вече е  милион и 100 хиляди.

През 2019 г. в началото на евро кариерата Атидже Алиева-Вели от ДПС обявява малко под 100 хиляди лева налични средва и в банки. 2022 г. декларира почти 745 хиляди лева.

Нов кемпер за почти 110 000 лева купува през 2022 г. евродепутатът от Демократична България Радан Кънев. 50% от сумата е на лизинг. И лични средства малко над 100 хиляди лева, като е удвоил сумата, с която е влязал в европарламента.

Оказва се, че 70% от всички европейски депутати всъщност имат някакъв страничен ангажимент.  А тези които са в топ 6 се оказва, че имат доходи от страничната си дейност по-големи от тези като парламентаристи.

Ако в декларациите на чуждестранните евродепутати се откриват хиляди и милиони приходи в евро, получени от странични дейности, то при нашите - сумите са драстично по-малки.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии