1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Един от основателите на "Школо": Данните от е-дневниците не са обект на продажба

БГ Бизнес

"Норвежците не ни взеха децата, съответно и англичаните няма да ни вземат данните", казва Мирослав Джоканов

След като стана ясно, че платформата за електронни дневници, използвана от стотици български училища, е продадена на чуждестранна фирма, МОН сезира ДАНС и Комисията за защита на личните данни. В тази връзка един от основателите, който наскоро обяви, че напуска - Мирослав Джоканов, внесе разяснения по казуса в своя профил във Facebook. 

По думите му данните от дневниците (оценки, отсъствия, адреси, имена и т. н.) не са собственост на Школо. Съответно те НЕ са обект на продажба. Собственик на тези данни са училищата. Школо е само обработващ орган. Според изнесената от него информация достъп до данните имат само служители на Школо ООД. 

Джоканов пояснява още, че в Школо има конкретен брой инженери, които имат достъп до базата данни. Всеки един от тях е сключил специален трудов договор и е подписал серия декларации, свързани със защита на личните данни. Също така са преминали през обучение по темата.
 

Също така в журнал се записва кой от въпросните програмисти кога е достъпвал базата данни.
Той твърди, че служители на Juniper нямат достъп до въпросната база данни. В позицията си той казва още, че британската компания няма никакъв интерес към административните данни на българските ученици. Juniper купуват българския продукт с цел да го интегрират в Англия. Juniper нямат интерес към данните, обработвани в България. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии