1 USD
1.83905 BGN
Петрол
Bitcoin
$26,558.9

До края на 2025 г.: В България трябва да се въведе разделно събиране на текстил

БГ Бизнес

Текстилът се определя като "новата пластмаса"

До края на 2025 г. в България трябва да бъде въведено разделното събиране на текстил. Това обяви в интервю за БТА Севдалин Спасов, председател на Българската асоциация "Кръгов текстил" (БАКТ).

По думите му това правило ще влезе в сила съгласно изискванията на нов европейски документ. Според стратегията на ЕС, текстилът всъщност е новата пластмаса, а вредите от производството и следващото му оползотворяване от дълго време са подценявана тема.

Всъщност парниковите емисии от този бранш са колкото тези от авиацията, железопътния и корабния транспорт взети заедно, обясни Спасов. Той уточни, че в стратегията повторната употреба на текстила е заложена като желателен метод, тъй като до 70 на сто от платовете са пригодни за целта. 

В България тепърва ще започне сериозна кампания за разделно събиране на дрехите и платовете, допълни председателят на БАКТ. По думите му асоциацията е готова да партнира за нейното реализиране и да разяснява на обществото ползите от подобна стъпка. Членовете на организацията са готови да помогнат и при разработването на нужната нормативна уредба, тъй като част от тях познават практиката в Европа и САЩ, допълни Спасов.

По думите му би било хубаво държавата да въведе и мерки за поощряване на повторната употреба на дрехи и тъкани, както и за тези, които работят в този сектор, например въвеждането на преференции при ползване на търговски площи както за продажбата на тъкани втора употреба, така и за ателиетата за поправка на дрехи и обувки.

В момента 4 % от общия битов отпадък е текстил, допълни Спасов. По думите му новата европейска стратегия предвижда до депониране да стига под един процент от изхвърляните тъкани. Останалото трябва де се рециклира.

Какъв е процесът по рециклиране на текстил

Рециклирането на тъкани е на няколко етапа, обясни Спасов. Те могат да бъдат сведени до вата за изолация, която да се ползва например в строителството. Другият вариант е платът да бъде "разнищен" до влакна, които според цвета и вида им да се влагат в нови изделия.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Земетресението в Мароко: Кристиано Роналдо отвори хотела си в Маракеш за оцелелите (СНИМКИ)

Coldplay
+6

Галерии