1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Дянков: Най-вероятната дата за приемането на еврото у нас е 2027 г.

Дянков: Най-вероятната дата за приемането на еврото у нас е 2027 г.

Познавам Кирил Петков още от времето, когато беше студент в Харвард, каза бившият финансов министър

Със сигурност страната няма да се присъедини към еврозоната от 1 януари 2025 г., обяви в "Тази сутрин" по bTV бившият финансов министър Симеон Дянков. Според него, ако следващото правителство работи усилено, може и да приемем еврото от 1 януари 2026 г., но е по-вероятно да е от Нова година на 2027 г. Няма как да се присъединим в средата на някоя от годините, тъй като ще трябва да се води двойно счетоводство.

"Познавам Кирил Петков още от времето, когато беше студент в Харвард. Преподавал съм на неговия клас. Редовно разговарям по телефона и се срещам с него, с Бойко Борисов, с Христо Иванов. В последните няколко седмици се срещам и с Делян Пеевски, който се оказва основен двигател на помощта за Украйна в парламента", добави Симеон Дянков.

Доколкото разбирам те в момента помежду си не си говорят. Но съм убеден, че пак ще си говорят. Може би след изборите обаче, когато трябва да се правят тежки решения за държавата, добави той. По думите му служебният кабинет няма да управлява дълго.

„Тези избори по-скоро ще бъдат конкретни и определени. При предишните няколко избора гласуването беше толкова близо, че ГЕРБ не можеше да работи без ПП-ДБ. Сега очаквам ГЕРБ да спечели със значителна преднина“, допълни Дянков.

„Аз се занимавам и с финансови теми по Украйна извън България. Основната ми тема на срещите с десните политици е влизането в Еврозоната и публичните финанси. Категорично няма да сме влезли в еврозоната до 1 януари. Ние няма да покриваме критерия „инфлация“, дори и през есента, добави той.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии