1 USD
1.81062 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,884.3

БВП-то ни с най-голям ръст от 1995 г. насам

БГ Бизнес

България е сред първите пет страни в ЕС по ръст на експорта, похвали се икономическият министър

Инфлацията за октомври в България за първи път се понижава след период на близо две години постоянни ръстове. Това е първа и малка победа, има още много какво да се прави в тази посока, обяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов по време на  Четвъртия национален научен форум "Бизнесът в 21-ви век".

През октомври 2022 г. месечната инфлация в България е 0,9 на сто спрямо предходния месец, а годишната инфлация, спрямо октомври 2021 г., е 17,6 на сто, съобщи тези дни Националният статистически институт. Това е първият спад на годишната инфлация от януари 2021 г., когато показателят се понижи до минус 0,6 на сто спрямо 0,1 на сто през декември 2020 г., сочи справка в НСИ.

Макропоказателите ни днес достигат исторически върхове, изтъкна министърът, като напомни, че за 2021 г. в процентно изражение ръстът на БВП, след пандемията, е най-високият от 1995 г. насам, сериозен е ръстът на износа, а България е сред първите пет страни в ЕС по ръст на експорта, безработицата запазва исторически ниски равнища в кризата, пише БТА. Министърът добави, че през 2021 г. чуждестранните инвестиции в България са на стойност малко над 1,2 млрд. евро.

Никола Стоянов напомни, че Европа е силно зависима от доставките на суровини и продукти от трети държави и подчерта особената важност на решаването на въпроса за стратегическата автономност и диверсификация на доставките за Европа. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии