1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

bTV Бизнес Новините изчисли: Минимум 3500 лева излиза един бал (ВИДЕО)

bTV Бизнес Новините изчисли: Минимум 3500 лева излиза един бал (ВИДЕО)

Визията на абитуриентите често е най-голямото перо

 

Сезонът на баловете е официално открит и през целия месец ще бъдем свидетели на празнична еуфория и шумно броене до 12. Всяко момиче иска да изживее своята вълшебна нощ на Пепеляшка, всяко момче иска да изглежда най-стилно, но без феята кръстница колко ще струва роклята, костюмът, стъклените пантофки и каретата?

Колко струва балът

За целта на проучването се свързахме с абитуриенти от цялата страна, за да ни разкажат малко повече за своите разходи по време на тържествата. Повечето от тях споделиха, че цените на отделни места са поскъпнали и цялото посрещане не излиза никак евтино, но оправдават харчовете си с фразата „само веднъж си абитуриент“. Всяка година родителите на зрелостниците полагат неимоверни усилия, за да може детето им да получи празника, който заслужава, но често разходите излизат извън рамките на допустимия бюджет.

„Ще празнуваме в най-тесен кръг, но общата сума няма да е под 2 000лв.“, споделя един от родителите на интервюираните дванайсетокласници.

С оглед на информацията, която получихме може да твърдим, че при момчетата изхарчените пари за тържеството са много по-малко отколкото при момичетата.

Снимка: Ладислав Цветков

Цялата визия на едно момче включва: 650 лв.

Роклята на едно момиче: 1 200лв + грим и прическа – 350 лв.

Снимка: Getty Images

При официалните дрехи диапазонът в цените е голям, затова трудно може да се посочи средна стойност, но можем да кажем, че са нужни минимум 700лв. както за подходяща рокля, така и за подходящ костюм. На таблицата долу* може да видите какви отговори са дали интервюираните зрелостници и колко скъпо ще им излезе цялото събитие.

Снимка: Ладислав Цветков

Разликата между момичета и момчета е доста видима, тъй като при момичетата съществуват детайли като бижута, грим и прическа, фактори, които накланят везните.

Кувертите са с променлива цена в зависимост от това в кой ресторант или хотел ще се празнува и колко гости ще присъстват. Средната цена на кувертите започва от 55лв. на човек като се включва: салата, основно, десерт и напитки. Допълнителните разходи включват: DJ, който средно взима 300-400,00 лв. за събития до 80 души, с продължителност до 5 часа; фотограф, някои услуги започват от 180 лв./час; украса, цена за декорация с кръгла арка, допълнителни елементи, декоративни масички и надписи – 450 лв.

Ако теглим чертата само допълнителните разходи струват около 1130лв. В това число не се включва нито сметката в ресторанта, нито официалните дрехи на зрелостника. Да не забравяме, че много често се налага да се наема автомобил, който не струва по малко от 300лв. за 24 часа.  

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Ако трябва да посочим една сума от пари, която ще трябва на всеки родител, за да създаде перфектния абитуриентски бал за своето дете, то ще бъде около 3000лв.

Един по-различен бал

Йоана Иванова е родом от Сливен и тази година ще бъде абитуриентка. Тя решава да бойкотира традиционното посрещане на бала и да създаде спомени по друг начин. "Избрах да не ходя на бал, защото освен големите разходи за рокля, ресторант и обувки от училище нямахме голям избор за това къде ще е балът."

Вместо това тя и още две нейни съученички решават да пътуват и с тези пари да посетят три държави в рамките на седмица. "Самия ден на бала ще прекарам с тях двете и още няколко близки приятели. Смятам, че ще си изкарам доста по-добре“, споделя Йоана и добавя, че баловете не трябва да са луксозни, нито да струват много, за да създадеш спомени, които да останат за цял живот.

*

Снимка: Ладислав Цветков

Автор: Айлин Дрикова, стажант-репортер

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии