1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,014.1

Банковите такси продължават да се покачват

Кои такси са поскъпнали най-много?

Повечето банкови такси продължават да се покачват, става ясно от публикация на Българската народна банка на средния размер на таксите към 31 декември 2022 г., които банките начисляват на потребители по разплащателни сметки за услугите си.

Плащането на ПОС терминал остава безплатно за потребителя, пише БНР.

Тегленето на пари от банкомат, независимо дали е от същата или от друга банка, поскъпва, както и плащането на директен дебит - в същата банка е с 40 стотинки по-скъпо, а към друга - със 73 стотинки по-скъпо.

Снимка: iStock

Кредитен превод на хартиен носител към платежна сметка при същата банка вече ще струва със 71 стотинки повече, а при онлайн банкиране към платежна сметка при същата банка повишението на средната такса е до 0,46 лв.

В общия случай повечето платежни услуги поскъпват, но има и изключения, където се наблюдава минимално поевтиняване.

От БНБ напомнят, че банките са длъжни да се съобразят с приемливия размер на таксите за услугите по платежна сметка за основни операции, които централната банка БНБ обявява, най-късно до 1 юни.

Средният размер на таксите е изчислен на база информация, подадена от 18 банки и клонове на банки, извършващи дейност на територията на страната и предоставящи платежни услуги на потребители.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5