1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Александър Николов: Шансът в следващите няколко месеца АЕЦ „Козлодуй“ да продава на отрицателни цени е много висок

Александър Николов: Шансът в следващите няколко месеца АЕЦ „Козлодуй“ да продава на отрицателни цени е много висок

Това обяви в ефира на bTV в предаването „Лице в лице“ бившият енергиен министър

„България започна да внася ток от май 2023 г. и то в доста сериозни обеми. Стигна се до там, защото Румъния и Гърция много успешно усвоиха средства по Плана за възстановяване и устойчивост и инвестираха в електроразпределителни системи и мощности и цените им паднаха драстично. Инвестираха и в производство, и в рехабилитация на мрежата си, и във всички необходими стъпки, за да направят производството по-ефективно. Строиха и нови мощности“, коментира Николов. 

„В Румъния строиха вятърни и соларни мощности, в Гърция - проекти свързани със слънце“, каза той.

По думите му внасяме ток основно от Гърция и от Румъния и той е по-евтин от нашия. Нашият микс не е само АЕЦ-а, той произвежда 2 гигавата, коментира Александър Николов.  

Според него безхаберие при решенията свързани с Маришкия басейн, начинът на работа там през последната година и половина води до това нещо. Той коментира, че натискът към България да става по-ефективна системата ще става все по-сериозен.

Николов посочи още и че шансът в следващите няколко месеца АЕЦ „Козлодуй“ да продава на отрицателни цени е много висок. Това ще доведе до интересна финансова ситуация, според Николов. 

„Един от проблемите е че нямаме дългосрочни договори“, посочи той. „Работата на ТЕЦ 2 се реши с една странна заповед, която оскъпи тока на домакинствата – те да останат в микса за домакинствата.

Александър Николов коментира и цената на новите блокове на АЕЦ „Козлодуй“.

„Когато има проект, първична оценка и се входират предложенията на компанитте, може да има оферта“.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии