Акция на полицията: Стотици стоки-ментета са иззети от "Илиянци"

БГ Бизнес

Какви са фалшификатите?

 

Вчера е имало специализирана полицейска акция на икономическа полиция към сдвр на Илиянци. Това научи bTV от свои източници.

Акцията е била за стоки-ментета. Открити и иззети са около 800 бр. очила, които носят емблемата на известна търговска марка. 

Образувано е и досъдебно производство.

През март тази година служители на ГД „Борба с организираната престъпност“ иззеха опаковани около 30 тениски, носещи логото на запазени търговски марки, и 10 стека цигари без бандерол от различни марки, а други 6 чувала с имитиращи облекла са открити в дома му в Бургас. 

В рамките на работата по случая последвало претърсване и в складово помещение, ползвано от задържания митнически служител и от 46-годишен мъж. Там спецполицаите се натъкнали на още около 30 чувала с облекла, неправомерно означени със запазени търговски марки. 

През 2023 г. при мащабна специализирана операция е проведена от служители на Дирекция „Киберпрестъпност” при ГДБОП за противодействие на престъпления против интелектуалната собственост на териториите на Бургаска и Великотърновска област са проверени 15 обекта и са иззети безпрецедентно количество стоки от различни защитени търговски марки - дрехи, чанти, обувки и други, близо 834 чувала с артикули. Това е най-голямото количество иззети стоки в последните 15 години. Сред конфискуваните артикули са стоки от световни марки, като Nike, Adidas, Prada и Louis Vuitton. 

Установено е, че артикулите са се разпространявали чрез търговски обекти в Слънчев бряг, Свети Влас и Горна Оряховица. Повечето от ментетата идвали предимно от Турция, но нямало конкретна държава на произход. Складовете в проверените търговски обекти в България били замаскирани, като детски кътове и тавански помещения.

Бизнес Видео Подкаст