1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Премахват евтината нощна тарифа: Кога домакинствата ще плащат тока на една цена

БГ Бизнес

Според енергийните експерти в сектора, с които разговаряхме, дори след приемането на предложението, се цели да има преходен период

От 1 юли се премахва евтината нощна тарифа и домакинствата ще плащат тока по една цена. Това е една от промените, които ще настъпят с либерализацията на пазара на едро от лятото, предупреждават експерти в енергетиката, като все още проектът е в процес на обществено обсъждане.

  • Кой ще определя цената на тока в България?
  • От кога България ще излезе на свободния пазар на енергия?
  • Коя енергия се плаща като дневна и коя като нощна в момента?
  • Цените на тока

Според енергийните експерти в сектора, с които разговаряхме, дори след приемането на предложението, се цели да има преходен период от 1 юли 2024 г. до края на 2025 г., в който българската енергийна система да излезе изцяло на либерализирания пазар.

Предложението е НЕК да спре да бъде обществен доставчик на енергия, а крайните снабдители да започнат да купуват енергия от свободния пазар, на който няма дневна и нощна тарифа.

След 2025 г. се очаква пълна либерализация на пазара, след която всеки да може да избира от кой доставчик да си купи ток, а предложението за цената ще се определя от Министерски съвет, а не от КЕВР, както беше досега.

Казано най-общо, от средата на година регулираният пазар в настоящият си вид ще изчезне. Това означава, че КЕВР няма да определя регулираната цена, по която НЕК да продава тока на трите електроснабдителни дружества в страната (тези на "Електрохолд", EVN и "Енерго-про"). Вместо това самите снабдителни дружества ще купуват нужната енергия от борсата и всеки месец регулаторът ще определя компенсация за покриване на част от разходите на битови крайни потребители.

Мотивите за премахването на по-евтиния ток през нощта са, че вече няма излишък на енергия в тъмните часове на денонощието. Дори обратното - през нощта търсенето се е увеличило, казва 24 часа.

Тарифата с по-ниска цена бе въведена преди много години заради големите блокове V и VI на АЕЦ “Козлодуй”, защото не е е имало ползване на електроенергията им. Точно затова е построена и ПАВЕЦ “Чаира”, за да може помпите през нощта с евтиния ток от атомната централа да качват водата от язовир “Чаира” в язовир “Белмекен”, а след това да се произвежда енергия, когато е нужна. Тези времена обаче са в миналото, ПАВЕЦ “Чаира” не работи поради авария.

В момента енергийните компании таксуват дневната тарифа в диапазона от 7:00 до 23:00 ч. за месеците по лятно часово време, от 1 април до 31 октомври, и от 6:00 до 22:00 ч. за месеците по зимно часово време – от 1 ноември до 31 март.

По цена на нощна тарифа се таксува доставеното количество електрическа енергия в периода от 23:00 до 7:00 ч. за месеците по лятно часово време, от 1 април до 31 октомври, и от 22:00 до 6:00 ч. за месеците по зимно часово време – от 1 ноември до 31 март.

Наша проверка показва, че трите основни електроразпределителни дружества предлагат цена на тока през деня почти 2 пъти по-висока от нощната тарифа. Според експертите на БФИЕК все още не е ясно дали новата цена на либерализирания пазар ще бъде по-близка до дневната тарифа или ще бъде усреднена спрямо дневната и нощната.

  • EVN – дневна (0,14667), нощна (0,05531)
  • Електрохолд (бивш ЧЕЗ) – дневна (0,14875), нощна (0,05997)
  • Енерго-про – дневна (0,15076), нощна (0,05279)

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии