1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Как да намалим консумацията на отопление с до 50%?

ESG

Най-голям дял от хората, които не могат да отопляват домовете си, са регистрирани в България

С настъпването на студените дни много хора се чудят как да затоплят домовете си, като същевременно намалят разходите за отопление.

Едно от най-ефективните решения е да инвестирате в качествена изолация на фасадата и покрива на къщата или апартамента, съветват специалистите. Изолацията според тях не само ще запази топлината в дома, но и ще увеличи стойността на имота и значително ще намали сметките ви за ток.

Снимка: bTV

Според експерти изолацията на фасадата и покрива може да намали разхода на отопление с до 50%. Това означава, че инвестицията може да се изплати в рамките на няколко години и тогава ще ви спести значителна сума пари и енергия. Изолацията също ще подобри външния вид на дома и ще го предпази от външни влияния.

През 2022 г. 9,3% от населението на ЕС е заявило, че не може да отоплява дома си адекватно. Спрямо 2021 г. този дял се е увеличил с 2,4 процентни пункта.

Снимка: iStock

Ситуацията е различна в страните от ЕС. Най-голям дял от хората, които не могат да отопляват домовете си, са регистрирани в България (22,5%), Кипър (19,2 %), Гърция (18,7%), Литва и Португалия (и двете по 17,5%), Испания (17,1%) и Румъния ( 15,2%).

За разлика от тях Финландия с (1,4%), Люксембург (2,1%), Словения (2,6%), Австрия (2,7%), Чехия (2,9%), Швеция (3,3%) и Естония (3,4%) отбелязват най-ниски дялове.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии