Telegram: Павел Дуров няма какво да крие

Свят

Дуров, който има двойно гражданство - френско и на Обединените арабски емирства, беше арестуван вчера

 

Павел Дуров, роденият в Русия основател на Telegram, който беше арестуван в Париж, няма какво да крие и е абсурдно да се държи собственикът отговорен за злоупотреба с платформата за съобщения и социални медии, се казва в изявление на Telegram, предава Reuters. 

Дуров, 39-годишен милиардер, беше арестуван на летище Льо Бурже край Париж малко след като късно в събота кацна с частен самолет от Азербайджан.

Арестът на главния изпълнителен директор на Telegram предизвика предупреждение от Москва към Париж, че трябва да му бъдат признати правата, и критики от собственика на X Илон Мъск, който заяви, че свободата на словото в Европа е подложена на атака. 

В кратко изявление Telegram, публикувано след полунощ парижко време, не дава подробности за ареста, но заявява, че базираната в Дубай компания спазва законите на Европейския съюз и че нейната модерация е „в рамките на стандартите на индустрията и постоянно се подобрява“.

„Главният изпълнителен директор на Telegram Павел Дуров няма какво да крие и пътува често в Европа“, заявиха от Telegram. „Абсурдно е да се твърди, че дадена платформа или нейният собственик са отговорни за злоупотребите с нея.“

„Очакваме бързо разрешаване на тази ситуация. Telegram е с всички вас.“ 

Дуров, който има двойно гражданство - френско и на Обединените арабски емирства, е бил арестуван в рамките на предварително полицейско разследване за предполагаемо допускане на широк спектър от престъпления поради липса на модератори в Telegram и липса на сътрудничество с полицията, съобщи източник от френската полиция. 

Източникът заяви, че разследването се води от жандармерията за киберсигурност и националната полицейска служба на Франция за борба с измамите, и добави, че съдията-следовател е специализирал в областта на организираната престъпност.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст