1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Telegram ще достигне 1 млрд. потребители до една година, казва основателят

Технологии

Според Павел Дуров Telegram трябва да остане "неутрална платформа", а не "играч в геополитиката"

 

Приложението за съобщения Telegram, една от най-популярните платформи, вероятно ще надхвърли 1 млрд, активни месечни потребители до една година, тъй като се разпространява като "горски пожар", заяви милиардерът Павел Дуров, негов основател, предава Reuters. 

Telegram, базирана в Дубай, е основана от родения в Русия Дуров, който напусна страната през 2014 г., след като отказа да се съобрази с исканията за закриване на опозиционните общности в неговата платформа за социални медии VK, която той продаде.

Снимка: EPA

"Вероятно до една година ще преминем границата от един милиард активни потребители месечно", казва Дуров, който е пълен собственик на Telegram, пред американския журналист Тъкър Карлсън според видеоинтервю, публикувано в профила на Карлсън в платформата за социални медии X.

"Telegram се разпространява като горски пожар."

Дуров, чието състояние се оценява от Forbes на 15,5 млрд. долара, заяви, че някои правителства са се опитали да му окажат натиск, но приложението, което вече има 900 млн. активни потребители, трябва да остане "неутрална платформа", а не "играч в геополитиката".

Един от основните конкуренти на Telegram, Meta Platforms WhatsApp, има повече от два милиарда активни потребители месечно. През март Financial Times съобщи, че Telegram вероятно ще се стреми към листване в САЩ, след като компанията достигне рентабилност. 

Telegram, която е особено влиятелна в републиките на бившия Съветски съюз, се нарежда сред основните социални медийни платформи след Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok и Wechat.

След като Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна през 2022 г., Telegram се превърна в основен източник на нефилтрирано - и понякога графично и подвеждащо - съдържание от двете страни за войната и политиката около конфликта.

Дуров казва, че идеята за приложението за криптирани съобщения му хрумнала като начин за комуникация, докато бил подложен на натиск в Русия. Неговият по-малък брат, Николай, е проектирал криптирането. 

Дуров заяви, че е напуснал Русия, защото не може да приема заповеди от никое правителство, и отхвърли въпрос относно твърденията, че Telegram е контролиран от Русия, като фалшив слух, разпространен от негови конкуренти, притеснени от растежа на Telegram.

"Предпочитам да бъда свободен, отколкото да приемам заповеди от когото и да било", каза Дуров за напускането си на Русия и търсенето на дом за компанията си, което включва престои в Берлин, Лондон, Сингапур и Сан Франциско.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии