1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Подкрепата за Борисов намаля, защото не подобри жизнения стандарт на българите

БГ Бизнес

Близките резултати на основните съперници ГЕРБ и БСП води до страхове, че новият кабинет ще продължи бюджетните икономии

В свой анализ агенция „Блумбърг” обръща внимание на икономическите аспекти на изборите в България и посочва, че причината на спада в доверието към бившия премиер Бойко Борисов е невъзможността му да подобри жизнения стандарт в страната.

България все още живее според строгите бюджетни и финансови правила от 1997 година, когато криза доведе до затваряне на една трета от банките в страната, се казва в коментара на агенцията.

Следващото правителство ще трябва да намери баланс между коалиция, готова да продължи бюджетните съкращения, за да преодолее кредитната криза в Европа и социалното недоволство, довело до насилие и протести срещу бедността, корупцията и високите сметки за комунални услуги, отбелязва Блумбърг.

"Политическият риск в България се увеличи забележимо", е мнението на Никълъс Спиро, управляващ директор на лондонската компания "Спиро соврин стратеджи". Експертът зае позицията, че проблемът на България не е липсата на доверие от страна на участниците на финансовите пазари, а липсата на доверие сред част от собствените й гражданите.

Агенцията обръща внимание и на социологическите изследвания в навечерието на изборите. ГЕРБ, партията на бившия български премиер Бойко Борисов, и основният й съперник - партията на социалистите - са почти наравно в надпреварата преди предсрочните избори, което създава опасения дали следващото правителство ще бъде способно да разшири програмата за икономии, коментира Блумбърг.

Изводът идва от предизборния акцент в кампанията на ГЕРБ, насочен към запазването на плоския данък от 10% и либерализиране на енергийния пазар, за да се намалят цените на услугите. Социалистите от своя страна искат да отменят плоския подоходен и корпоративен данък и да възобновят проекта АЕЦ "Белене", който кабинетът на Борисов отхвърли заради липсата на средства и инвеститори.

Агенцията припомня фона на предсрочните парламентарни избори. България, най-бедната страна от Европейския съюз по брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, бе хвърлена в политически сътресения през февруари след масови протести срещу мерките за икономии, подобни на вълненията в цяла Европа.

В анализа си се обръща внимание на добрите макроикономически показатели на страната - държавен дълг от 18,5% за 2012 г., който е вторият най-нисък в ЕС спрямо средното равнище от 86,9 процента. За 2013 г. ЕК прогнозира увеличаване на бюджетния дефицит до 1,3 процента спрямо 0,8 процента през 2012 година.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии