1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Григорий Вазов: Най-реалистично е да влезем в еврозоната на 1 януари 2025 г.

БГ Бизнес

Няма основание да се повишат лихвите по кредитите, каза ще Вазов

Оптимистичната дата за влизане на България в еврозоната е 1 януари 2025 г., а 3% дефицит в бюджета може да се постигне в средата на следващата година. Това каза Григорий Вазов, член на Фискалния съвет, в предаването „Неделя 150“ по БНР, цитиран от БТА. 

По негови думи преди да започне да се прави новият бюджет, трябва да има нова фискална цел, защото тя досега е цел за оцеляване, каза още Вазов. По думите му трябва да се направи и нова стратегия за управление на държавния дълг. 

В отговор на въпрос дали са постижими три на сто дефицит Вазов посочи, че е възможно, но не в сроковете, които в момента се издигат в политическите лозунги. Смятам, че до края на годината това не може да стане и е логично да започне да се изпълнява след юли-август следващата година - тогава можем да мечтаем, че можем да постигнем този дефицит. По думите сега не може да се свият социалните разходи, както и разходи, свързани с издръжката на държавата.

Снимка: iStock

Нямаме време за сериозни инвестиции, както и капацитет за извършването на тези капиталови разходи, с които да бъде заложена сериозна възвращаемост към бюджета, за да се постигне три на сто дефицит. Тези 3% ще започнат като реалност след средата на 2024 г. 

За влизане в еврозоната от 1 януари Вазов посочи, че не може да се осъществи, тъй като няма да можем да изпълним параметрите. По думите му реалистичната дата за влизане в еврозоната е след август 2024 г., а най-реалистично е 1 януари 2025 г. Самите институции на ЕС имат срокове за вземане на решения и подготовка на много документи. 

Няма основание да се повишат лихвите по кредитите, каза ще Вазов. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии