7 начина да разгърнете потенциала на служителите си и да задържите най-добрите таланти

Топ 5

Има много мениджъри, които гледат на служителите си като на обикновени инструменти

 

Успешните екипи разчитат на високоефективни служители, за да постигнат целите си чрез иновации и производителност. Въпреки това развитието на служителите често не получава вниманието, финансирането и фокуса, които заслужават. 

Някои компании и управленски екипи гледат на обучението и развитието като на нещо, което отвлича вниманието от ежедневните задачи или като на пречка пред производителността. 

 

Има много мениджъри, които гледат на служителите си като на обикновени инструменти, които лесно могат да бъдат заменени, ако не се представят добре. Последиците от подобно отношение са тежки, тъй като водят до загуба на ценни таланти и спад в организационните резултати.  

Ролята на добрия лидер е да припознава талантите в екипа си и да насочва развитието им, което е решаващо за успеха на компанията. Как да увеличите максимално потенциала на служителите си и да гарантирате, че те ще останат ангажирани и мотивирани? 

Обмислете тези седем мениджърски стратегии за култивиране на култура ориентирана към постиженията и задържане на най-добрите таланти

Отключване на потенциала за растеж

Стимулирането на потенциала на служителите е ключът към развитието на бъдещите лидери на организацията. Активното слушане, създаването на възможности за растеж и предоставянето на непрекъсната обратна връзка са основни компоненти на този процес. 

Помагайте на служителите си да си поставят постижими цели и им предоставяйте възможности за изява на техните таланти. Подкрепяйте ги с конструктивна обратна връзка и насърчавайте участието им в предизвикателни проекти, които ги мотивират да се развиват.

 

Насърчаване на индивидуалността

Ако принуждавате всеки човек да гледа на нещата от една и съща гледна точка и да използва едни и същи методи за постигане на резултати, може да постигнете успех, но също така рискувате служителите ви да не са доволни от работата си. 

Това може да доведе до по-ниски резултати и до липса на реален растеж на вашата компания. Всеки служител внася уникална гледна точка и набор от умения, които могат да бъдат от полза за бизнеса.

Като насърчавате индивидуалността и обръщате внимание на силните страни на всеки служител, можете да му възлагате задачи, които използват тези силни страни. 

Ангажираността на служителите също може да се повиши, ако те изпълняват задачи, които им доставят удоволствие и в които са добри, което може да доведе до повишена производителност и нови иновативни стратегии, които да помогнат на бизнеса ви да се разрасне.

Възможности за непрекъснато развитие

Компаниите непрекъснато се развиват, за да са в крак с пазарните тенденции или да се приспособят към нови разпоредби. 

Всякакви промени в процедурите или продуктите ще се отразят на това колко добре служителят може да върши работата си. Осигуряването на постоянно обучение на работното място гарантира, че служителите ви ще бъдат информирани за всички актуализации на компанията и ще изгради увереност, че знаят как да вършат работата си ефективно.

Обемът на необходимото обучение ще зависи от служителя. Някои хора бързо се адаптират към промените, докато други може да се нуждаят от повече напътствия. Осигуряването на достъп на всеки служител до необходимите му ресурси позволява на всички да бъдат на едно мнение. Когато служителите са в тандем, производителността се увеличава, което винаги е от полза за бизнеса.

 

Намаляване на пропуските в уменията

Постоянното обучение не само държи служителите ви в крак с тенденциите и бързо променящата се бизнес среда.

Липсата на ключови умения в дадена област може да доведе до пропуснати възможности за развитие и затруднения в постигането на кариерните цели. Тази разлика в уменията не само подкопава мотивацията, но може да създаде ненужна конкуренция и недоволство в екипа.

За да избегнете това, ясно дефинирайте необходимите и предпочитаните умения за всяка позиция във вашата компания. Това ще даде на служителите ясна представа за посоката, в която трябва да се развиват. Познаването на ценните умения на настоящия пазар и прогнозата за бъдещите тенденции ще им помогне да планират кариерния си път по-ефективно.

С такъв подход, служителите ви ще останат конкурентоспособни както вътре в компанията, така и на външния пазар на труда. Това ще ги мотивира да поемат инициативи и да се стремят към позиции, които досега не са разглеждали, включително лидерски роли.

Изграждане на силни екипи

Някои служители може да се справят отлично сами, но това често води до излишен стрес и предизвикателства. Изграждането на силни екипи позволява на хората да се възползват от силните страни на колегите си и да се учат един от друг. В резултат се създава култура на взаимно обучение, която отключва значителни предимства за развитието на потенциала на служителите.

Работейки в екип, служителите се чувстват по-уверени да поемат рискове и да учат от грешките си, тъй като разчитат на подкрепата на своите колеги. Това също така насърчава самоуправлението и подобрява вземането на решения в организацията. В допълнение, споделянето на знания между членовете на екипа повишава общото ниво на експертиза и стимулира иновациите.

Даване на задачи извън работните роли

Дайте възможност на служителите си, като разширите служебните им роли и им възложите нови задачи. Чрез кръстосаното обучение на персонала си помагате на служителите да излязат от зоната си на комфорт и да се адаптират към нови функции или умения, които могат да бъдат от голяма полза за кариерата им. 

Новите предизвикателства и отговорности могат също така да повишат ангажираността на служителите и да ги подтикнат да продължат да опитват нови неща или да работят за повишения.

Един от начините да помогнете на служителите да излязат извън рамките на служебните си функции е да премахнете бариерите в рамките на вашата компания. В много големи компании служителите се държат затворени само с преките си колеги и нямат възможност да общуват с други отдели. Това може да накара служителите да се чувстват така, сякаш кариерата им е в застой, и ако вашата компания не им осигурява търсеното развитие, те могат да преминат в друга компания, която ще го осигури.

Превърнете неуспеха в катализатор за учене и растеж

Страхът от провал може да бъде пречка пред успеха. В бизнеса, поемането на рискове е от съществено значение за иновациите и напредъка, но не всеки риск води до желания резултат. Важно е, като ръководител, да не търсите виновни, когато нещата не се получат по план, а вместо това да насочите вниманието си към научените уроци.

Съсредоточете се върху анализа на случилото се: какво може да бъде направено по-добре, кои подходи са били успешни и какво бихте променили в бъдеще. Третирайте тези ситуации като възможности за учене и подобрение, а не като краен провал. Това ще създаде култура на отвореност към нови идеи и експерименти, без страх от неуспех.

Насърчавайте екипа си да продължава да излиза извън зоната на комфорт, да поема нови предизвикателства и да търси иновации, дори ако това понякога води до грешки. В крайна сметка, именно тези опити и уроци ще доведат до дългосрочен успех и устойчиво развитие на вашия бизнес.

Развиването на потенциала на служителите е ключов фактор за повишаване на тяхната удовлетвореност и ангажираност към компанията. Признавайте и празнувайте дори малките успехи, като подчертавате значимостта на техните умения и приноса им за компанията. 

Когато служителите виждат, че техните усилия имат значение и че компанията подкрепя кариерния им растеж, те са по-склонни да се ангажират и да се грижат за бъдещето на организацията. Помагайки на екипа си да реализира своя потенциал, вие също отключвате нови възможности за развитие и растеж на бизнеса, който винаги сте си представяли.

 

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

 

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

 

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст