10-те на най-скъпи спортни трофея в света

10-те на най-скъпи спортни трофея в света

Спортът е индустрия, инвестирала много средства в изработката на купи

 

Най-заслужилите в спорта получават награди. Трофеят е трайно напомняне за конкретно постижение и служи като признание или доказателство за заслуги. Името му произлиза от френската дума “trophée”, който през 16-ти век се приема за “награда от войната”. 

Спортът е индустрия, инвестирала много средства в изработката на трофеи, които са направени от скъпи материали, за да покажат стойността и честта на състезанието.

Ето кои са 10-те най-скъпи призове в съвременния спорт: 

  1. Купата на Америка - яхтинг 

Височина: 111 см. 

Тегло: 14 кг. 

Материал: Стерлингово сребро 

Тази купа се присъжда на победителя в състезанието за ветроходни лодки. Това е най-старата международна надпревара, неофициално известна като "Аuld Mug". Основана е през 1851 г. Наречена е на първия победител - шхуната “Америка”, която триумфира в 85-километровата регата на “Royal Yacht Squadron” около остров Уайт за 18 минути. Първоначално цената й е около 100 долара, а към 2022 г. тя струва 150 долара. Престижът й обаче я прави безценна, тъй като запалени любители на яхти са похарчили до 300 млн. долара, за да я спечелят. 

  1. Трофеят във Висшата лига - футбол 

Височина: 104 см. 

Тегло: 25 кг. 

Материал: Стерлингово сребро и 24-каратово позлатено сребро

Трофеят от Висшата лига е една от най-желаните купи в света. Дизайнът му е вдъхновен от темата за “Трите лъва на английския футбол”. От двете страни на самата купа има два лъва, а когато победителят я вземе в ръце, той затваря кръга. Основата, в която е гравирано името на шампиона, e с тегло от 15.9 кг. Лигата използва два еднакви трофея, като единият е за шампионите. Носителят на тази награда трябва да върне оригинала до три седмици след последния си мач за сезона. Стойността му е 5000 долара за 2022 г. 

  1. Шампионската лига по футбол

Височина - 71 см. 

Тегло - 7.5 кг. 

Материал: Стерлингово сребро; 

Това е най-ценната награда в европейския футбол. Подобно на Висшата лига, тази купа има реплика, която се дава на най-добрия отбор, а оригиналът остава в лигата. Говори се, че изработката й през миналата година струва 15 000 долара, но победителят получава и награден фонд - 20 млн. долара, докато вторият взима 19 млн. долара за достигането си до финала в Шампионската лига.  

  1. Световната купа по крикет

Височина: 65 см. 

Тегло: 11 кг. 

Материал: Злато и сребро; 

Любителите на крикета знаят колко важен е този трофей за всеки клуб. Повечето от тях обаче едва ли са наясно, че за изработката му всяка година се отделят по два месеца. Съставен от златен глобус и три сребърни колони, символизиращи трите основи на този спорт - бата, удар на топката и поле. Международният съвет по крикет също има две купи, като връчва на шампиона реплика и запазва оригинала. Към момента пазарната му цена е $30 000. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст