1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,468.9

10 от най-умните говорещи птици в света

10 от най-умните говорещи птици в света

Сред тези пернати приятели дори има рекордьор

Човекът не е единственото същество, което може да си служи с думите, за да общува. В света има много видове птици, които познават и използват изрази.  

Сред тези пернати приятели дори има рекордьор. Ето кои са 10-те най-умни говорещи птици в света:

  •  Синьочела Амазона

 Южноамерикански вид амазонски папагал и един от най-често срещаните, които са предпочитани като домашни любимци. Общото му име произлиза от отличителната тюркоазената окраска на главата му, точно над човката. Достигат на дължина до 38 см. Te имат способността да се привързват само към един човек. Любопитно е, че тези птици могат да говорят с часове, ако са обучени добре. Известни са и като много добри певци. Разпространени са в Аржентина, Боливия, Бразилия и Парагвай.

 

  •  Папагал с жълта корона

Игриви и любящи, тези птици се срещат в дъждовните гори на Северна и Южна Америка. Способността им да произнасят думи зависи от различни фактори като средата, в която живеят, и честотата на взаимодействие с хората. Друго нещо, с което са известни, е силният им глас. Освен това, имат дълъг живот, повече от 60 години. Дължината им варира и е от 33 до 38 см. Както повечето други амазонски папагали, те имат къса квадратна опашка и предимно зелено оперение. Обикновено се срещат по двойки или на малки ята до 30.  

  •  Какаду

 Какадутата са изключително социални птици с по-добри умения в говоренето. Могат да имитират широк спектър от звуци, но способността им да говорят изцяло зависи от качеството на обучението им. В света има различни видове, като от тях розовото какаду, жълтото качулато какаду и дългоклюното какаду са по-добре говорещи. Отличават с изпъкналите гребени и извитите клюнове. Тяхното оперение обикновено е по-малко цветно от това на другите папагали. Познати са най-вече в Австралия, Нова Зеландия, Филипините и Нова Гвинея. 

  • Хил Мина

Планинските мини са едни от най-добре говорещите птици, открити в Югоизточна Азия. Те са по-известни със способността си да имитират човешки глас в точен тон. Имат още широка гама от писъци и стонове. Те са част от семейството на скорците, пребиваващи в хълмистите райони на Южна и Югоизточна Азия. Най-гласовити са призори и по здрач, когато се срещат на малки групи по горските поляни, високо в короните. Ако попаднат в плен, се превръщат в отлични имитатори.  

  • Папагал монах

 Известен е още като папагал квакер. Научава се да говори чрез думи, които се използват най-често от този, който го обучава. Папагалът монах е малък, яркозелен със сивкави гърди и зеленикаво-жълт корем. Средната продължителност на живота му е 20-30 години. Дълъг е около 29 см. и има тегло от 100 грама. Среща се в Южна Америка. Подобни популации има още в Северна Америка и Европа. Папагалът монах е описан от френския ерудит Жорж-Луи Льоклер, граф дьо Бюфон, през 1780 г. в неговата книга “Histoire Naturelle des Oiseaux”.  

  • Крамеров папагал 

Един от най-добре говорещите видове папагали в света. Може да използва между 200 и 250 думи. Обикновено ги научава, когато ги чува в заобикалящата го среда. Разпознава думи и когато чува музика. Оперението му е зеленикаво, с остра тъмносиньо-зелена опашка. Дълъг е между 27 и 43 см., като достига до тегло от 95 до 140 грама. Обича както горите, така и градските райони. Населява площи в Западна, Централна и Източна Европа. Подобни видове обаче има в Близкия изток, Северна и Южна Америка, както и в Азия.

  • Благороден папагал

Познат е със своята яснота на речта, като може да копира повечето от думите, които чува около себе си и да ги имитира с високо качество. Някои от тези папагали дори могат да научат и изпеят цяла песен. Техните ярки пера се използват и от местните племена в Нова Гвинея като декорации. Освен в тази страна, такива има още на Соломоновите острови, в Североизточна Австралия и на островите Малуку.   

  • Жълтоглав папагал 

Това е друга талантлива говореща птица от семейството на амазонските папагали. Имат способността да възпроизвеждат широк спектър от думи и да го правят с отлично качество. Те научават повечето фрази от своите собственици. Жълтоглавите амазони обикновено се свързват само с един човек. Обитават тихоокеанското крайбрежие на южно Мексико и Централна Америка. В последните години този вид е поставен в групата на “силно застрашените” в Червения списък на застрашените видове на Международния съюз за опазване на природата. 

  • Вълнист папагал

Вълнистият папагал, който е известен и като обикновен домашен любимец, е интелигентна говореща птица, родом от Австралия. Интересен факт е, че този вид държи рекорд на Гинес от 1995 г. с речник от 1728 думи. Вълнистите папагали са естествено зелени и жълти с черни и други маркировки по тила, гърба и крилата. Видът е регистриран за първи път през 1805 г. Продължителността на живота му е около 15 години. Името на рода му “Melopsittacus” идва от древногръцки и означава „мелодичен папагал“. 

  • Сив папагал

 Най-интелигентният говорещ папагал в света. Принадлежи към дъждовните гори на Западна и Централна Африка. Тези птици могат да произвеждат различни звуци, с които да заблуждават хищниците. Африканските сиви папагали са известни с по-доброто си разбиране и имитация на човешка реч. Подобно на други говорещи птици, те също имат тенденция да се привързват само към един човек. Средно голям е, предимно сив, с черен клюн. Тежи 400 грама, с дължина до 33 см. Средната продължителност на живота му е 23 години, но може да живее и между 40 и 60 години.  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии