1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Защо бойлерът е един от най-големите „енергийни вампири“ сред уредите

Защо бойлерът е един от най-големите „енергийни вампири“ сред уредите

Дилемата е дали да го оставяме постоянно включен или да го изключваме през нощта

Кои са "енергийните вампири" сред електроуредите? Кои устройства хабят повече киловати, когато не ги използваме, но ги оставаме включени. И колко ток може да се спести от изключването им?

Според последното проучване на British Gas би било най-добре домакинствата да изключват повечето си уреди, когато не се използват, тъй като тези устройства могат да бъдат отговорни за почти 23% от общото потребление на електроенергия.

Това се отнася преди всичко за бойлера, който според специалистите е един от най-големите енергийни вампири в домакинството.

Снимка: iStock

А именно, само за един час един стандартен бойлер изразходва 2 киловатчаса електроенергия. За сравнение, ако котелът работи по два часа и половина всеки ден, той изразходва общо 150 киловатчаса електроенергия на месец. В повечето котли температурата се настройва предварително, но за да се пести пара, термостатът трябва да бъде настроен на 50 до 60 градуса по Целзий и никога на 75 или 85.

Както показва проучването, освен че няма нужда от прегряване на водата, бойлерът ще допринесе и за по-високи сметки за електроенергия, тъй като ще консумира повече, за да достигне тази температура. Препоръчително е електрическите бойлери да се поддържат редовно, тоест да се почистват поне веднъж годишно.

Дилемата е дали да го оставяме постоянно включен или да го изключваме през нощта, когато тока е по-евтин e, че този уред не харчи по-малко, ако е постоянно изключен, защото водата при всяко включване ще трябва да се нагрее. Ето защо електрическият бойлер се изключва само когато няма кой да го използва дълго време. Според специалистите най-малко електроенергия се изразходва, ако бойлерът е правилно монтиран и винаги включен.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии