1 USD
1.88677 BGN
Петрол
83.9 $/барел
Bitcoin
$16,856.0

BMW мести производството на електрическия Mini в Китай

Свят
 

Това е сериозен удар за Великобритания

Автомобилостроителят BMW ще прекрати цялото британско производство на спечелилия награди електрически модел на Mini и ще го премести в Китай. Това е  сериозен удар за надеждите на Великобритания да бъде глобален хъб за производството на коли с нулеви емисии.

BMW произвежда 40 000 електрически модела Mini в завода си в Коули, предградие на Оксфорд.

Вестник "Таймс" публикува статия, че е потвърдено, че производството на BMW на електрически коли в Оксфорд ще бъде прекратено следващата година като част от плановете за промяна на предлагания асортимент от 2024 година насетне.

Джойнт-венчърът на BMW с Great Wall Motor означава, че хечбекът и малкият спортен модел на Mini ще бъдат произвеждани в Източен Китай, както и следващото поколение с нулеви емисии Mini Aceman.

Новата електрическа версия на най-големия модел на Mini – Countryman пък ще се произвежда в Лайпциг, потвърдиха от BMW. Бензиновите Mini Coopers с 3 и 5 врати ще продължават да бъдат произвеждани в Оксфорд за износ на пазари като САЩ, Япония и Близкия изток, като BMW потвърди, че няма да спре производството на Mini с двигатели с вътрешно горене до 2030 година.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии