След глоба за 5 млн. долара: Бразилия отменя забраната на X

Услугата е възобновена за повече от 20 млн. потребители в страната в рамките на 24 часа

 

Върховният съд на Бразилия заяви, че отменя забраната за социалната медийна платформа X, известна преди като Twitter, съобщава BBC.

Краят на сагата

В решението си съдията Александър де Мораес казва, че е разрешил незабавното връщане на дейностите на X в страната, след като плати огромни глоби и блокира акаунти, обвинени в разпространение на дезинформация. Според изявление Мъск е платил глоби на обща стойност 28 милиона реала (5,1 милиона долара) и се е съгласил да назначи местен представител, както се изисква от бразилското законодателство. Anatel, органът за наблюдение на телекомуникациите в Бразилия, бе инструктиран да гарантира, че услугата е възобновена за повече от 20 милиона потребители в страната в рамките на 24 часа.

 

Цялата история

Снимка: Reuters

Припомняме, че съдията блокира достъпа до платформата, собственост на Илон Мъск, след като тя отказа да забрани няколко профила, за които правителството смята, че разпространяват дезинформация за президентските избори в Бразилия през 2022 г. След месеци на противопоставяне на разпорежданията на съда, Мъск уволни бразилския персонал на компанията в края на август и затвори офиса на X в Бразилия.

„Решението да затворим офисите на X в Бразилия бе трудно“, написа тогава Мъск.

 

Самопровъзгласил се за абсолютист на свободата на словото, милиардерът описа хода на съдия Мораес, да забрани няколко десетки акаунта, като злоупотреба с власт и нарушение на свободата на словото. Няколко дни по-късно съдия Мораес нареди цялата платформа да бъде блокирана в цялата страна.

Много потребители преминаха към алтернативни сайтове като Bluesky и търсенето на VPN в Бразилия скочи. Но през септември платформата започна да изпълнява разпорежданията на съда в очевиден обратен завой. Във вторник X каза, че е "горд да се завърне в Бразилия".

„Даването на достъп на десетки милиони бразилци до нашата незаменима платформа беше от първостепенно значение през целия този процес“, пише в изявление. Изглежда, че X вече е изпълнил всички изисквания на съдията, за да бъде вдигната забраната. 

Бразилия е един от най-големите пазари за платформата по целия свят, както и най-големият в Латинска Америка, с приблизително 22 милиона потребители.

 

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст