1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

Руски космонавт ще пътува "на автостоп" със SpaceX

"Роскосмос" каза, че агенцията има одобрението на Москва да продължи с МКС до 2024 г.

Компания на Илън Мъск SpaceX трябва да изведе следващия екипаж на Международната космическа станция в орбита в сряда, с двама американци, един японец и руски астронавт, който се вози на "автостоп", съобщава Reuters.

Ракетата-носител на SpaceX, състояща се от ракета Falcon 9, покрита с капсула Crew Dragon, наречена Endurance, беше готова за излитане по обяд от космическия център Кенеди на НАСА в Кейп Канаверал, Флорида.

Снимка: Twitter/SpaceX

Четиричленният екипаж трябва да достигне Международната космическа станция (МКС) около 29 часа по-късно в четвъртък вечерта, за да започне 150-дневна научна мисия на борда на орбиталната лаборатория на около 250 мили (420 км) над Земята.

Мисията, обозначена като Crew-5, пътува с петия си екипаж на МКС, откакто частното ракетна компания, основана от собственика на Tesla Илон Мъск, започна да изпраща американски астронавти в Kосмоса през май 2020 г.

SpaceX

Последният екип се ръководи от Никол Аунапу Ман, ветеран боен пилот, който пише история на космическите полети като първата жена от местното население на Америка, изпратена в орбитаts от НАСА, и първата жена, заела командирското място на SpaceX Crew Dragon.

Снимка: Reuters
От Русия с любов

Мисията Crew-5 е забележителна и с това, че в нея е включена и на Анна Кикина, единствената жена космонавт на активна служба за руската космическа агенция "Роскосмос", която прави рядък полет на борда на американски космически кораб въпреки напрежението между САЩ и Русия заради войната в Украйна. Последният космонавт, който пътува на американски ракетен кораб в орбита, беше през 2002 г. на космическа совалка на НАСА.

„Като цяло за мен това няма значение“, каза тя, като вдигна рамене за новостта на нейния статус в "Роскосмос". „Но осъзнавам отговорността за това, защото представлявам народа на моята страна."

Екипът на Crew-5 ще бъде посрещнат от седем съществуващи обитатели на МКС - екипът на Crew-4, състоящ се от трима американци и италиански астронавт - както и двама руснаци и астронавтът на НАСА, който летя с тях в орбита на полет на "Союз".

Новопристигащите са натоварени с провеждането на повече от 200 експеримента, много от тях фокусирани върху медицински изследвания, вариращи от 3-D „био-отпечатване“ на човешка тъкан до изследване на бактерии, култивирани в микрогравитация.

Снимка: spacex.com

МКС е с дължината на футболно игрище и най-големият изкуствен обект в Kосмоса, и е непрекъснато заета от ноември 2000 г., управлявана от ръководен от САЩ и Русия консорциум, който включва Канада, Япония и 11 европейски държави.

Това е създаденo отчасти, за да подобри отношенията между Вашингтон и Москва след разпадането на Съветския съюз и края на съперничествата от Студената война, които стимулират първоначалната космическа надпревара между САЩ и Съветския съюз.

Но сътрудничеството между НАСА и "Роскосмос" беше подложено на изпитание както никога досега, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, което накара администрацията на Байдън да наложи широки санкции срещу Москва.

Снимка: Reuters

По време на брифинг с НАСА и SpaceX в понеделник, високопоставен служител на "Роскосмос", Сергей Крикалев, каза, че неговата агенция има одобрението на Москва да продължи с МКС до 2024 г. и се надява да осигури „разрешение“ на Кремъл да продължи партньорството, докато Русия не изгради нова космическа станция.

НАСА се надява да поддържа работата на МКС със своите съществуващи партньори до приблизително 2030 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии