БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна монета, посветена на българската гайда
На гърба на монетата е изобразено стилизирано изображение на двама гайдари
Резултатът: филе, което имитира качествата на уловената в морето риба
Забравете своята кука, въдицата или мрежа. Израелска компания за хранителни технологии съобщи, че е отпечатала първото в историята готово за готвене 3D принтирано рибно филе, използвайки животински клетки, култивирани и отгледани в лаборатория, казва Ройтерс.
Отгледаното в лаборатория говеждо и пилешко месо привлякоха вниманието като начин за избягване на екологичните щети от земеделието и за справяне с опасенията относно хуманното отношение към животните, но малко компании разработват морска храна.
Израелската Steakholder Foods вече си партнира с базираната в Сингапур Umami Meats за производство на рибни филета, без да е необходимо да дебнат намаляващите рибни популации.
Umami Meats извлича клетки от групер и ги развива в мускули и мазнини. След това Steakholder Foods ги добавя към „биомастило“, подходящо за специални 3D принтери.
Резултатът: филе, което имитира качествата на уловената в морето риба.
Umami се надява да пусне първите си продукти на пазара следващата година, започвайки от Сингапур и след това, в очакване за приемането на регулация, в страни като САЩ и Япония.
Самото култивиране на клетки все още е твърде скъпо, за да съответства на цената на традиционните морски дарове, така че засега рибните клетки се разреждат с растителни съставки в биомастилото.
Според Кауфман с течение на времето сложността и нивото на продуктите ще бъдат по-високи, а производствените цени ще намаляват.
Има консистенцията на традиционната риба и когато е пържена и подправена, е трудно да се направи разлика.
„Мога да почувствам същото, почти същото... усещане за структурата на рибата в устата си. И също така съм наистина изумена от сочността и от усещането в устата“, каза Мегуми Авигейл Йошитоми, представителен директор на Японската асоциация за клетъчно земеделие.
Процесът е по-прост, отколкото с говеждо месо, но има някои недостатъци.
Кравешките стволови клетки са изследвани обстойно, но се знае много по-малко за рибите. Те са измислили процес за групата и змиорката и се надяват да добавят три други застрашени вида през следващите месеци, каза той.
Постигането на цената на рибата от морето е ключово предизвикателство.
На гърба на монетата е изобразено стилизирано изображение на двама гайдари
Колко харчат пушачите на година за цигари
За китайските бизнесмени е много необичайно да отправят публични нападки към правителството