Meta ограничава коментари във Facebook, свързани с Израел и Палестина

Технологии

Компанията обяви, че ще деактивира възможността да се виждат първите един или два коментара към публикациите

Собственикът на Facebook - Meta Platforms, въведе временни мерки за ограничаване на "потенциално нежелани коментари" на публикации за конфликта между Израел и "Хамас", съобщава Jerusalem Post. 

Снимка: Getty Images

Meta заяви, че ще промени настройката по подразбиране за хората, които могат да коментират нови и публични постове във Facebook, създадени от потребители "в региона", само до техните приятели и последователи. 

Говорител на Meta отказа да уточни как компанията е определила региона. Потребителите могат да се откажат и да променят настройката по всяко време, заяви Meta. 

"Политиките ни имат за цел да осигурят безопасността на хората в нашите приложения, като същевременно дават възможност на всеки да изрази мнението си. Прилагаме тези политики еднакво по целия свят и няма нищо вярно във внушенията, че умишлено потискаме гласа на хората", се казва в позиция на компанията. 

Потребители, които публикуваха материали в подкрепа на Палестина или гражданите на ивицата Газа, обвиниха Мета, че ограничава съдържанието им. Meta определя "Хамас" като "опасна организация" и забранява съдържанието, което възхвалява групата. 

Снимка: facebook.com/Meta

Mondoweiss, новинарски уебсайт, който отразява палестинските човешки права, заяви в платформата X, че Instagram два пъти е спрял профила на неговия видеокореспондент. Други потребители на Instagram съобщиха, че техните публикации и истории за Палестина не получават гледания.

Meta съобщи, че е отстранена грешка в Instagram, която е причинявала неправилно показване на повторно публикувано съдържание в стори на потребителя, което изчезва след 24 часа. 

"Този бъг засегна акаунти еднакво по целия свят - не само хора, които се опитват да публикуват за случващото се в Израел и Газа - и няма нищо общо с темата на съдържанието", казват от Meta.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст