1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

Ето защо Марк Зукърбърг не иска да скролвате

Технологии
 

Зукърбърг твърди, че целта му за създаването на Метавселената не е да накара хората да прекарват повече време в интернет

Докато Марк Зукърбърг прекарва по-голямата част от дните си в социалните медии, няма да го видите да превърта безсмислено Instagram Reels, каза CNBC.

Това е така, защото Зукърбърг смята, че социалните медии са най-добри, когато се използват за комуникация. В скорошен епизод на подкаста на Джо Роугън главният изпълнителен директор на Meta каза, че смята, че платформи като Facebook, Instagram и Twitter могат да бъдат полезни за най-вече за връзка с други хора.

„Ако просто седите там и консумирате съдържанието, това не е непременно лошо, но обикновено не е свързано с всички положителни ползи, които получавате от активното ангажиране или изграждането на взаимоотношения“, каза милиардерът.

Зукърбърг не е единственият, който критикува този вид прекомерна консумация на съдържание в социалните медии. Изследванията показват, че прекомерното им използване може да доведе до депресия и тревожност сред някои потребители. Но експертите също казват, че това е вярно само ако хората използват платформите за скролване, вместо да взаимодействат с другите потребители.

„Редовното използване на социални медии“ като „взаимодействието със съдържание, което другите споделят“ ежедневно, всъщност е свързано с положително социално благополучие и цялостно психично здраве, предполага проучване от 2019 г., проведено от изследователи от Харвардския университет.

Обратното обаче става вярно, когато хората развият твърде голяма зависимост от социалните мрежи или нездравословна емоционална връзка.

Ако хората „проверяват приложенията прекомерно от страх да не пропуснат нещо, да бъдат разочаровани или да се чувстват откъснати от приятелите си, когато не са влезли в социалните мрежи“, тогава това може да има пагубен ефект върху тяхното здраве, казва изследователят Месфин Ауок Бекалу.

Ето защо Зукърбърг твърди, че целта му за създаването на Метавселената не е да накара хората да прекарват повече време в интернет, а по-скоро да направи времето на всички в интернет по-ангажиращо и интерактивно.

„Не искам непременно хората да прекарват повече време с компютрите“, каза той. „Просто искам времето, което хората прекарват пред екраните, да бъде по-пълноценно.“

Разбира се, Зукърбърг е ставал обект на много критики точно по тази тема, като противните му твърдят, че Facebook и Instagram са „пристрастяващи“ и вредни, особено за тийнейджъри и деца. Платформите се опитаха да противодействат на тези аргументи, като пуснаха функции, които измерват времето, което потребителите прекарват в приложенията на социалните мрежи, като същевременно ги подканват да заглушат известията или дори да излязат след определен период от време.

Кодът все още ще показва най-интерактивните публикации, но не отчита гневните реакции като ангажираност.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии