1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Кой иска да купи TikTok и защо предлага с 90% по-ниска цена?

Технологии

През 2023 г. платформата беше оценена на 220 млрд. долара

Канадският бизнесмен и инвеститор Кевин О'Лиъри иска да купи TikTok с до 90% отстъпка. Началната оферта е от 20 до 30 млрд. долара - с до 90% по-ниска оценка от последния кръг на финансиране на компанията, съобщава CNBC. 

Снимка: Reuters

Всяка сделка за платформата за споделяне на кратки видеоклипове - оценена на 220 млрд. долара през 2023 г. по данни на PitchBook - вероятно ще изключи алгоритмите, базирани на потребителските предпочитания, които са спомогнали за нейния успех, заяви председателят на O'Leary Ventures в предаването "Street Signs Asia" по CNBC. 

"Това е най-голямата развлекателна и бизнес мрежа в Америка в днешния й вид, така че тя представлява голям интерес и има голяма стойност", каза той в петък. 

Но не е вероятно китайското правителство да продаде алгоритмите, "така че това, което получавате, е ценната местна марка TikTok и 170 млн. потребители, без данни", каза О'Лиъри.

Потенциалният купувач ще трябва да "преформулира" тези алгоритми с американски код и да действа като "управител", за да трансформира платформата от "TikTok China в TikTok U.S.A.". Оттук и намалението на оценката.

Снимка: iStock

По-рано през март Камарата на представителите на САЩ гласува в подкрепа на законопроект, който ще принуди собственика на TikTok - ByteDance - да се откаже от водещото си глобално приложение или да бъде ефективно забранен. Въпреки това може да минат месеци, преди в Сената да бъде приет закон, свързан с TikTok. 

Също така остава неясно дали китайското правителство ще разреши на ByteDance да продаде TikTok на купувач от САЩ. Дружеството яростно лобира срещу законопроекта.

Все пак О'Лиъри заяви, че има поне 50% вероятност за забрана и принудителна продажба на гиганта в социалната медия в началото на следващата година след президентските избори в САЩ и той се подготвя за тази възможност.

Всяка потенциална сделка ще се нуждае от благословията на Белия дом предвид последиците за националната сигурност. О'Лиъри заяви, че вече е обсъдил въпроса с предполагаемия кандидат за президент на републиканците Доналд Тръмп и планира да се срещне с Джо Байдън, който се бори за втори мандат. 

Председателят на O'Leary Ventures заяви също така, че води разговори с други страни, които се интересуват от присъединяване към синдиката за изкупуване, и че от април нататък ще се обръща към суверенни фондове. 

Отделно от това бившият министър на финансите на САЩ Стив Мнучин също е проявил интерес към закупуването на TikTok.

"Това е най-сложната сделка в историята на социалните медии и аз трябва да изградя нов алгоритъм", каза О'Лиъри. "Това е много интересна сделка и аз я харесвам."

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии