Китайска компания пусна първия тройно сгъваем смартфон

 

Новият модел е отговор на iPhone 16 на Apple

 

Huawei е получи повече от 2,7 милиона предварителни поръчки за своя троен смартфон, съобщава CNBC. Китайската компания започна предварителните поръчки за Mate XT по обяд в събота. Това се случва два дни преди Apple да пусне новия iPhone 16.

Фирмата е базирана в градчето Шънджън и е в центъра на ескалиращото съперничество между Вашингтон и Пекин. Компанията се завръща грандиозно като изкарва на пазара модели като Mate 60 Pro и Mate X5. През август Huawei отчете двуцифрени скокове както на приходите, така и на печалбата, въпреки санкциите на САЩ. Компанията успя да осъществи почти три милиона предварителни продажби на тройния сгъваем смартфон Mate XT.

 

Битката срещу Apple

По данни на CNN, Ричард Ю, председателят на потребителския бизнес на групата, публикува в социалните мрежи за завръщането на компанията:

„Това е продукт, за който другите само са мечтали, но не са могли да го постигнат“, каза той по-рано в Weibo. „След пет години отдаденост и инвестиции, ние превръщаме научната фантастика в реалност. Очаквайте шедьовъра на Huawei!“

 

 

Продуктът е пуснат на пазара само часове след като основният съперник Apple представи куп нови продукти, включително iPhone 16, първият смартфон на Apple, специално създаден за генеративен изкуствен интелект. Амбър Лу, мениджър проучвания във фирмата за пазарни проучвания Canalys, каза, че бързото възстановяване на Huawei „пряко предизвиква“ представянето на Apple в Китай, вторият по големина пазар, който представлява над 20% от глобалните доставки.

 

Голям екран, висока цена?

Джен Парк, старши анализатор в практиката за сгъваеми смартфони в Counterpoint Research, каза, че новият телефон, за който се говори, се смята, че има двойно сгъваема структура и голям размер на дисплея от над 10 инча.

 

„Мисля, че този последен опит може да доведе до значителни промени в размера на дисплея на сгъваемите устройства тип книга, които в момента варират от седем инча до осем инча“, каза той. Анализаторите казват, че успехът на пускането на пазара ще зависи отчасти от цената на телефона, която все още не е споделена. Амбър Лу вярва, че ще има „значителна цена“ поради високата цена на производство и позиционирането му.

 

 

Продажбите на водещите смартфони на компанията са нараснали със 72% през първите пет месеца на 2024 г. в сравнение със същия период отпреди година, каза Ю, подчертавайки амбициите да си проправят път обратно към върха въпреки строгите ограничения в САЩ. За съжаление, изглежда, че Mate XT няма да се предлага извън Китай заради тези ограничения.

 

Има ли риск при използването на Huawei?

 

Американските политици отдавна твърдят, че компанията представлява риск за националната сигурност, твърдейки, че китайското правителство може да използва оборудването за шпиониране. Компанията многократно отрече тези обвинения, но това не попречи на някои американски съюзници, както и някои страни от ЕС, да ограничат ролята на Huawei в изграждането на 5G мрежи.

 

Забраната от САЩ попречи на компании като Google да доставят нови устройства на Huawei с неговата версия на Android OS. Тези ограничения нанесоха огромен удар върху амбициите на китайската фирма за смартфони по онова време, като някои анализатори прогнозираха, че телефонът Huawei ще се превърне в „тухла“.

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст