Илон Мъск напада съдията, който заплаши да спре X в Бразилия

Словесната битка се води в социалните мрежи

 

Илон Мъск засили онлайн атаките срещу съдия от Върховния съд, който заплашва да спре платформата X в Бразилия, наричайки го „зъл диктатор“ в продължаващата вражда между двамата мъже, съобщава CNN.

Кой е съдията?

Снимка: Getty Image

Съдия Александър де Мораес заплаши да спре X, ако Мъск не назначи нов законен представител на компанията в Бразилия и не уреди всички неизплатени дневни глоби в рамките на 24 часа. Това не се понрави на Мъск и обидите в социалните мрежи заваляха:

„Александър де Мораес е зъл диктатор, който играе ролята на съдия“, написа Елон в X.

Мъск, който наричаше дълго време съдията „Дарт Вейдър“, препубликува изявление от екипа по глобалните правителствени въпроси на X, в което се казва, че ще даде гласност на незаконните искания на съдията и всички свързани съдебни документи през следващите дни.

 

Враждата

Снимка: Reuters

Бразилия е основен пазар за социалните мрежи. Около 40 милиона бразилци, или около 18% от населението, имат достъп до X поне веднъж месечно, според Associated Press. Враждата между Мъск с Де Мораес се съсредоточава върху аргументи за свободата на словото и предполагаема дезинформация. X обяви, по-рано този месец, че ще затвори и ще уволни персонала си в Бразилия заради това, което нарече „цензурни заповеди“ от съдията.

Как се стигна дотук?

Де Мораес нареди на компанията за социални медии да блокира няколко X акаунта, които според него разпространяват дезинформация. Последното изявление, което е подписано от Де Мораес, също е споделено в официалния акаунт на Върховния съд X, маркирайки както акаунта на Мъск, така и акаунта на X в Global Government Affairs.
Изявлението на Върховния съд е публикувано около 20:30 часа местно време в сряда, давайки на Мъск до четвъртък вечерта местно време да отговори.

Заповеди за цензура

На 17 август X публикува обширно изявление, в което се казва, че ще бъде принудена да затвори операции и да уволни персонал в Бразилия поради „цензурните заповеди“ на съдията.

„Въпреки че многобройните ни жалби до Върховния съд не бяха чути, бразилската общественост не е информирана за тези заповеди и нашият бразилски персонал няма как да поеме отговорност или контрол върху това дали съдържанието е блокирано на нашата платформа.Мораес избра да заплаши служителите ни в Бразилия отколкото да спази закона.“, това се казва в изявлението на X.

По-късно същия ден Мъск повтори официалното изявление на X, като каза, че компанията му „няма друг избор“, освен да затвори бразилския клон.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст