ЕС повдига обвинения срещу X на Илон Мъск за това, че е допуснал дезинформация

Технологии

Платформата е първата, на която са повдигнати обвинения съгласно новия закон на ЕС за социалните медии

 

Европейският съюз призовава Илон Мъск да се произнесе за начина, по който е превърнал социалната медия X в убежище за дезинформация и незаконно съдържание, пише Politico. 

Европейската комисия официално обвини X в неспазване на законодателството на ЕС за социалните медии. Платформата може да бъде осъдена на глоба в размер на няколко милиона евро в рамките на новаторско дело по новия Закон за цифровите услуги (DSA) на блока - закон за борба с токсичното и незаконно онлайн съдържание и алгоритми. 

X на Мъск е под прицела на Брюксел, откакто милиардерът пое компанията, известна преди това като Twitter, през 2022 г. X е обвинявана, че позволява на дезинформацията и незаконната реч на омразата да се разпространяват свободно, внедрява подвеждащи функции за удостоверяване и блокира достъпа на външни изследователи до инструменти за внимателно проучване на начина, по който се разпространява злонамерено съдържание в платформите.

Европейската комисия контролира X и най-големите онлайн платформи в света, включително Facebook, YouTube и други. Проверката на изпълнителния орган на ЕС срещу фирмата на Мъск започна през декември 2023 г. и беше първото официално разследване. Обвиненията от петък са първите в историята по силата на ЗДП. 

Нарушенията на DSA могат да доведат до глоби в размер до 6% от глобалните приходи на X. В предварителните си констатации Комисията заяви, че т.нар. сини тикчета на платформата на X са заблуждавали потребителите да мислят, че част от съдържанието е надеждно, докато това не е било задължително.

ЕС заяви, че политиката на X за сини тикчета е била заблуждаваща и с нея са злоупотребявали злонамерени участници. Първоначално тикчетата са били създадени като начин за проверка на потребители като правителствени служители, обществени фигури и журналисти с цел ограничаване на дезинформацията, но Мъск е променил тази политика, позволявайки на потребителите да купуват акаунти със сини проверки.

Новата политика беше използвана от измамници, за да се представят за американския политик Хилари Клинтън и авторката Джей Кей Роулинг, както и за много други известни личности.

Сега X ще има право да се защити срещу обвиненията и да предложи мерки за намаляване на опасенията на ЕС. 

 

Комисията заяви, че продължава да разследва дали X е нарушила правилата, свързани с разпространението на незаконно съдържание, и дали е предприела достатъчно мерки за ограничаване на дезинформацията.

Досега ЕС е започнал разследвания на компании, сред които AliExpress, Meta, Facebook и Instagram и TikTok, във връзка с предполагаеми проблеми като недостатъчна защита на потребителите и пристрастяващи алгоритми.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст