ChatGPT вече има над 200 млн. активни потребители седмично

92% от компаниите в списъка на Fortune 500 използват технологии на OpenAI

 

Стартъпът за изкуствен интелект OpenAI заяви, че чатботът му ChatGPT вече има над 200 млн. активни потребители седмично, двойно повече от броя, който имаше миналата есен, предава Reuters.

Бързият Възход на ChatGPT

Снимка: Reuters

През ноември главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман заяви, че пуснатият през 2022 г. ChatGPT, който може да генерира подобни на човешки отговори, базирани на заявки на потребителите, и е достигнал 100 млн. седмично активни потребители. Само няколко месеца по-късно, този брой се удвоява, демонстрирайки значителния интерес и необходимост от подобни технологии.

OpenAI: Лидер в Корпоративния ИИ

Не само обикновените потребители се обръщат към ChatGPT и продуктите на OpenAI. Според компанията, 92% от компаниите в списъка на Fortune 500 вече използват нейни технологии. Това включва интеграцията на Application Programming Interface (API) на OpenAI, който позволява на различни софтуерни програми да комуникират помежду си. Потреблението на този API се е удвоило след пускането на GPT-4o mini през юли 2023 г., по-евтин и по-енергийно ефективен модел на изкуствен интелект. Този модел прави технологията по-достъпна и привлича по-широк кръг клиенти, включително малки и средни предприятия.

 

Влияние върху растежа

Снимка: iStock

Популярността на ChatGPT изстреля нагоре оценката на базираната в Сан Франциско OpenAI. Стартирал като технологичен експеримент, днес той е водещ играч в индустрията с огромен потенциал за бъдещ растеж. По данни на Reuters, Apple и Nvidia водят преговори за инвестиции в OpenAI, като част от нов кръг на финансиране, който може да оцени компанията над 100 милиарда долара. Инвеститорът в OpenAI - Microsoft, също се очаква да участва в този кръг, подчертавайки стратегическото значение на компанията в глобалния технологичен пейзаж.

Стратегически партньорства

OpenAI продължава да разширява своето влияние и чрез партньорства с ключови институции. Стартъпите за изкуствен интелект OpenAI и Anthropic наскоро сключиха сделки с американското правителство за проучване, тестване и оценка на техните AI модели. Тези сделки са доказателство за сериозното отношение на държавните институции към потенциала и рисковете на изкуствения интелект.

Бъдещето на ChatGPT и OpenAI

Снимка: iStock

ChatGPT не просто следва тенденциите в индустрията - той ги създава. С увеличаването на потребителската база и напредъка в областта на AI, ChatGPT ще продължи да играе ключова роля в трансформацията на бизнеса. Компаниите, които успеят да интегрират този инструмент в стратегиите си, ще могат да се възползват от новите възможности и да постигнат конкурентни предимства на пазара.

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст