1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Бившата директорка на Yahoo разкрива грешките, които е допуснала

Технологии

Мариса Майер казва, че съжалява за много неща

Мариса Майер, бивш изпълнителен директор на Yahoo, обяви пред обществото, че съжалява за някои неща. Шест години след като напусна ролята, тази седмица тя разкри неща, които е трябвало да направи по различен начин.

„Разгледахме трансформиращо придобиване и купихме Tumblr“, каза тя в интервю за Tech Brew.

Yahoo придоби Tumblr, платформа за социални блогове, за 1,1 милиарда долара през 2013 г. – сделка, в която Майер беше силно замесена. Скоро стана ясно, че цената е твърде висока: до 2016 г. Yahoo намали стойността на Tumblr с повече от 700 милиона долара.

Но в допълнение към Tumblr, каза тя, компанията е обмисляла възможността да закупи Netflix или Hulu.

„Мисля, че Netflix беше 4 милиарда долара, а Hulu беше 1,3 милиарда долара по това време“, каза тя пред Tech Brew. „И което и да е от тях би било по-добро придобиване.“

Това е нещо като подценяване. Днес пазарната капитализация на Netflix надхвърля 140 милиарда долара, а Disney мажоритарно притежава Hulu от 2019 г.

Колкото и да й се иска на Майер да се е опитала да придобие Netflix обаче, съжалението е много по-дълбоко сред бившите ръководители на Blockbuster. През 2000 г. съоснователите на Netflix Рийд Хейстингс и Марк Рандолф се опитаха да продадат стартъпа си на Blockbuster само за 50 милиона долара и бяха осмяни.

По онова време, разбира се, Netflix беше нерентабилен стартъп, предлагащ DVD под наем по пощата, докато магазините на Blockbuster бяха част от американския живот.

Днес Майер е главен изпълнителен директор и съосновател на Sunshine, стартираща компания, предлагаща приложение, което използва A.I. за организиране на контакти на смартфони. „Обмисляхме да кръстим компанията Mundane AI“, каза тя пред Tech Brew. „Как да вземете авангарден AI и просто да го приложите към ежедневни проблеми, с които всички трябва да се справяме? Ние предлагаме решение.“

Майер сподели още няколко съжаления. Тя призна, че е наела грешния човек за неин главен оперативен директор. През 2014 г. тя измести Енрике де Кастро, когото лично бе избрала за ролята през 2012 г. въпреки предупрежденията, че това е грешка и той е получил свръхкомпенсация.

Преди три месеца Yahoo, сега собственост на Apollo Global Management, заяви, че ще премахне около 1000 работни места и ще намали допълнително броя на персонала по-късно тази година.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии