Българи разработиха инструмент за проверка на надеждността на изкуствения интелект за ЕС

Технологии

Българският INSAIT с пробив в регулацията на ЕС за изкуствен интелект

 

Европейският съюз вече има инструмент за проверка на надеждността на изкуствения интелект. От днес той е публично достъпен и е резултат на съвместна работа между  българския институт INSAIT, част от Софийския университет “Св. Климент Охридски”, швейцарската политехника ETH Zurich и компанията LatticeFlow AI. Инструментът е официално припознат от Европейската комисия като първа стъпка за създаване на по-добра връзка за практическото приложение на нормативната уредба в областта.  

Законът на ЕС за изкуственият интелект влезе в сила през август 2024 г., създавайки глобален прецедент за регулиране в тази област. Законът обаче очертава регулаторни изисквания на експертно ниво, без да предоставя подробни технически насоки, които компаниите да следват. За да се преодолее тази празнина, ETH Zurich, INSAIT и LatticeFlow AI създадоха първото техническо тълкуване на шестте основни принципа на европейския закон, съобщиха от разработчиците. Тази рамка за съответствие превръща регулаторната рамка в конкретни технически изисквания, като предлага ясна методология за оценка на моделите на изкуствен интелект въз основа на стандартите разписани в нормативната уредба.

 

Това на практика го превръща в първия инструмент на европейско и глобално ниво, който прави връзка между нормативните изисквания и реалното им приложение и е значима крачка в процеса на регулиране на изкуствения интелект на световно ниво.

Той вече е публично достъпен на адрес https://compl-ai.org и дава информация за спазването на европейските изисквания на редица от най-популярните модели на изкуствен интелект разработени от компании като OpenAI, Meta, Alibaba и Anthropic. Заедно с това и всяка компания би могла да измери в него до колко разработени от нея подобни модели покриват изискванията на Закона на ЕС за изкуствен интелект. 

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст