1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Apple обявява мащабни промени за приложенията в Европа

Apple обявява мащабни промени за приложенията в Европа

Жителите на ЕС ще получат достъп до разширените функции като част от следващата актуализация на операционната система iOS на Apple, версия 17.4, през март

Apple обяви мащабни нови промени в работата си с приложения в Европа, включително планове за разрешаване на магазините за приложения на трети страни в iPhone и iPad за първи път в историята на компанията и значително намаляване на таксите за магазините за приложения на Apple, съобщава CNN. 

Безпрецедентните актуализации, които са в отговор на новите европейски разпоредби, които ще влязат в сила през март, отразяват някои от най-съществените промени в бизнеса с приложения на Apple от дебюта на собствения ѝ магазин за приложения преди 15 години, който е в основата на нейната екосистема.

За потребителите промяната може да означава повече възможности за избор на начини за придобиване и инсталиране на приложения. А за разработчиците други промени в условията на Apple могат да им дадат по-голяма гъвкавост в начина, по който се предлагат на потребителите. 

Тези стъпки подчертават как политиците от Европейския съюз успешно принуждават Apple да променя бизнес практиките си в условията на оплаквания от разработчици, които обвиняват производителя на iPhone в антиконкурентно или монополно поведение.

В рамките на промените Apple заяви, че ще позволи на потребителите да изтеглят на своите устройства магазини за приложения на трети страни от уебсайтове извън собствената екосистема на Apple. Според Apple магазините за приложения ще съществуват като самостоятелни приложения на устройството с iOS, които имат право да инсталират други приложения, предлагани от тези пазари на трети страни.

Apple също така заяви, че ще предложи да намали таксите, които събира от транзакциите в рамките на приложенията, включващи цифрови стоки и услуги, като ги намали от 30 % на 17 %, а за разработчиците, които имат право на определени програми за отстъпки чрез Apple - от 15 % на 10 %.

Понастоящем около 3% от разработчиците в ЕС плащат стандартната 30% комисиона на Apple, а 9% плащат намалената ставка, заяви Apple. Според компанията останалите 88% от разработчиците не плащат нищо. 

В замяна на това разработчиците, които решат да се възползват от новите възможности и структура на таксите, ще бъдат таксувани с нова такса от 0,50 евро за всяка инсталация на приложение след първите 1 милион инсталации за една година. По-малко от 1% от разработчиците в ЕС вероятно ще бъдат таксувани с такса на база инсталация, заяви Apple. Разработчиците, които желаят да продължат да използват патентованите системи на Apple, могат да изберат да останат при съществуващите условия и структура на таксите на компанията, заяви компанията. 

Жителите на Европейския съюз ще получат достъп до разширените функции като част от следващата актуализация на операционната система iOS на Apple, версия 17.4, през март, заяви компанията.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии