Как AI дронове ще защитават световните гори

Може ли изукственият интелект да ни помогне да запазим природата?

 

Заради изменението на климата, горите стават все по-уязвими и податливи на стресови фактори като горски пожари и вредители, това се съобщава в нова публикация на Организацията по прехрана и земеделие към Обединените нации, цитирано от Euronews.

Как промяната в климата влияе на горите?

Докладът показва, интензивността и честотата на горските пожари се увеличават, включително в райони, които не са били засегнати досега.

През 2023 г. пожарите са освободили приблизително 6,687 мегатона въглероден диоксид в световен мащаб. Пожарите в бореалните гори (горите в северното полукълбо) преди са били отговорни за около 10 процента от глобалните емисии на CO2. През 2021 г. тези пожари достигнаха нов връх – главно предизвикан от продължителна суша, причиняваща увеличаване на силата на пожарите и потреблението на гориво.

Изменението на климата също така прави горите по-уязвими за инвазивни видове, с насекоми и вредители, застрашаващи растежа и оцеляването на дърветата. Световното производство на дървесина междувременно остава на рекордни нива. След кратък спад по време на пандемията от COVID-19 производството се върна на около 4 милиарда кубични метра годишно.

 

Как AI ще помогне на природата

Докладът представя пет иновативни метода за укрепване на горите срещу изменението на климата, базирани на технологични, социални, политически, институционални и финансови решения. AI ще се използва за улесняване на автоматизирания анализ на огромен обем от съществуващи и бъдещи данни. Тези данни ще се събират ежедневно от дронове, сателити и космически станции.

Плановете също така включват политики, насочени към ангажиране на жените, младежите и местното население в разработването на локални решения, докато иновациите във финансирането на публичния и частния сектор ще повишат стойността на стоящите гори.

Докладът изброява пет действия, които ще помогнат за увеличаване на иновациите в горския сектор:

  • повишаване на осведомеността
  • повишаване на иновационните умения, способности и знания
  • насърчаване на трансформационни партньорства
  • осигуряване на повече и общодостъпно финансиране за иновации
  • предоставяне на стимулираща политика и регулаторна среда.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст