1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Знаете ли коя е Вещицата от Уолстрийт?

Свят

Тя е живяла преди повече от 150 години и е най-богата жена в света

Повечето хора са чували за Вълкът от Уолстрийт, но малцина знаят коя е Вещицата от Уолстрийт.

Нейното име е Хети Грийн и е първата жена инвестиционен гуру, която натрупва състояние от милиони и дава мъдри съвети на Уолстрийт десетилетия преди Уорън Бъфет – известен като най-великия инвеститор на нашата ера, да се роди.

Грийн е родена на 21 ноември 1834 г. в богато семейство квакери от Масачузетс. Състоянието на фамилията Грийн е било свързано „с хора като Ръсел Сейдж, Джей Пи Морган, Джон Д. Рокфелер и други финансисти и магнати от онова време“, пише Елън Терел за Библиотеката на Конгреса. Личната история на Грийн е история на страстната фиксация върху парите.

На 13 г. Грийн поема счетоводството на семейния бизнес. На 20 г. баща й купува за своята любимка гардероб, пълен с най-хубавите рокли за сезона, с цел дъщеря му да успее да привлече богат ухажор, пише smithsonianmag.com. Грийн продава скъпите модни парцалки и си купува с парите от продажбата държавни облигации.

Във времена, когато белите жени все още не са били зачитани законово за пълноценни хора и от тях се очаквало да се отдадат напълно на домовете и семействата си, Грийн имала други приоритети. Като всеки друг голям финансист на деня, тя извършвала безскрупулни действия - например оспорила завещанието на леля си Силвия Хауланд, използвайки фалшив подпис (загубила е това дело в съда). Въпреки че семейният живот не е стихията й, Грийн все пак се омъжва за Едуард Хенри Грийн.
Направено е нещо необичайно за онова време - подписва се предбрачен договор, който трябва да защити състоянието на Хенриета. Тя ражда две деца и подготвя сина си Едуард да поеме и управлява богатството й. Съпругът й умира млад.

Тя печели и от ипотечно кредитиране – не начислява прекомерни лихви, но и не се колебае да отнеме имота, ако не получава редовни плащания, разказва Fortune.

Винаги спестявайки и разполагайки с допълнителни парични средства, Грийн отпуска безвъзмездни заеми на американски бизнесмени, инвеститори и дори на цял Ню Йорк в трудни моменти.

Най-запомнящият се образ на Грийн – този, който й спечелва прозвището „вещица“ – се налага след смъртта на съпруга й, когато тя започва да носи траурни дрехи постоянно. 
През цялото време Грийн продължава да инвестира, предимно в държавни облигации и недвижими имоти. Умира на 3 юли 1916 г. Оставя около 100 милиона долара ликвидни активи и много повече в земя и инвестиции. Тя наследява от баща си 6 милиона долара и ги умножава до 2 милиарда долара (днешни пари). Това я прави най-богатата жена в света. Въпреки това обаче тя е известна и със скъперничеството си.
 
Грийн натрупва състоянието си като се придържа към дисциплинираните принципи на инвестиране, които днес са широко разпространени. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии