1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Жените, които промениха света на бизнеса

Жените, които промениха света на бизнеса

Кои са дамите, които разбиха всички стереотипи

С наближаването на най-нежния празник – 8 март, ви представяме пет от най-влиятелните бизнес дами в света според класация на FounderJar. Те преодоляха стереотипите, пребориха се с несправедливостта и сексизма и се превърнаха в емблеми на успешната, вълнуваща и вдъхновяваща жена. Ето ги и тях:

Линда Резник, Богатство: 5,3 млрд. долара

„Ще се учите повече от грешките си, отколкото от успехите.“

Линда е бивша актриса. Напуска университета на 19-годишна възраст и започва своя собствена рекламна агенция. От бадеми и портокали в Централната долина на Калифорния, до грейпфрути в Южен Тексас, Линда Резник и нейният съпруг Стюарт натрупват своите милиарди от отглеждането на плодове и ядки. Линда е съосновател и съсобственик на Wonderful Company, която е сред най-големите земеделски компании в Америка.

Снимка: Facebook

Кралицата на наровете, както я наричат, е борбена жена, която успява сама да ръководи иновативните филантропични начинания на The Wonderful Company. Главният фокус на нейната работа пада върху широкообхватните усилия за подобряване на живота на хората в общностите, в които нейните служители живеят и работят.

Опра Уинфри, Богатство: 2,6 млрд. долара

„Няма значение кои сте и откъде идвате. Способността ви да триумфирате започва от вас. Винаги".

Животът на Опра звучи като приказка, в която едно бедно чернокожо момиче от Мисисипи се превръща в една от най-уважаваните личности в света. Живее с майка си Вернитa, но решава да избяга, защото е била сексуално насилвана от роднини и приятели на майка си. Първите стъпки в кариерата си прави в телевизионно шоу на 19-годишна възраст като водеща на местните вечерни новини.

Ключова година за кариерата на Опра е 1986-та. Тогава започва свое собствено шоу – „Шоуто на Опра Уинфри“, което се излъчва по 120 различни канала. Общата аудитория, която го следи е около 10 милиона. През първата година на излъчване, шоуто печели 125 милиона долара, от които 30 били за Опра. В продължение на 25 години тя забавлява, просвещава и вдъхновява милиони зрители чрез „Шоуто на Опра“.

Шерил Сандбърг, Богатство: 2,1 милиарда долара

„Желанието да се подобриш не е признак на слабост“.

54-гoдишнaтa Caндбъpг имa богат и дългoгoдишeн oпит в ĸoмпaниятa Мета като оперативен директор. Tя започва paбoтa във Fасеbооk пpeз 2008 г. ĸaтo зaмecтниĸ нa Mapĸ Зyĸъpбъpг, cлeд oĸoлo ceдeмгoдишнa кариера в Gооglе. Caндбъpг e дясната ръка нa Зyĸъpбъpг повече от дeceтилeтиe.

Снимка: Getty Images

Слeд като напусна Meтa, Caндбъpг посвети голяма част от времето си нa своята организация c LеаnІn.оrg, която се фокусира въpxy лидерството нa жените нa paбoтнoтo мяcтo. Шерил е от типа жени, които вярват, че личният контакт със служителите и разбирането на нуждите и очакванията им, е много по-важен от размяната на имейли. Тя самата, макар да е човек на технологиите, пише на ръка в тефтерче своите професионални планове и задачи за деня.

Бионсе, Богатство: 800 милиона долара

"Аз съм работохоличка и не вярвам в думичката "Не". Ако аз не спя, никой не спи."

Кой управлява света? Жените! Още от ранните си дни в групата Destiny's Child, до соловата си кариера, Бионсе завладява музикалната индустрия. Тя вдъхновява с всеки текст, който пише, всяка нота, която изпява. Не напразно я наричат Кралица Бионсе. Хитовете й разбиват всички класации, но тя е известна не само в музикалните среди.

Основател е на Parkwood Entertainment, музикален лейбъл и развлекателна компания, която притежава със съпруга си Джей Зи. Тази година предстои да открие свой собствен бранд за козметика. Винаги е подкрепяла жените предприемачи и е подпомагала с финансова помощ малките бизнеси.

Сара Блейкли, Богатство: 1,3 милиарда долара

„Забавлявай се докато печелиш, забавлявай се докато харчиш, забавлявай се докато споделяш.“

Как да превърнеш 5 хил. долара в 1 милиард? Четиридесет и седем годишната милиардерка Сара Блейкли, знае отговора на този въпрос. След поредица от провали успехът идва през 1998 г., когато 27-годишната Сара се сблъсква със задачата да изглежда перфектно в прилепналите си бели панталони. Решението й - отрязва долната част на чорапогащника си, което предизвиква страхотен успех. Сара създава прототип на стягащо бельо и влага целия си капитал от 5 хил. долара в него.

Снимка: Facebook

Въпреки многобройните откази, не се предава. След седмица намира фабрика, която се съгласява да й помогне. През 2013 г., тя става първата жена милиардер, която се присъединява към движението Giving Pledge и завещава половината от своето състояние за благотворителност.

Сара продължава да променя света с подкрепата си за социални проекти. Нейните инвестиции във филантропията и женските проекти като Goodr и TILA Studios доказват, че тя не само е достигнала до върха на успеха, но и продължава да вдъхновява други жени да постигнат своите цели.

 Автор: Стажант-репортер Айлин Дрикова

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии