1 USD
1.89188 BGN
Петрол
99.16 $/барел
Bitcoin
$24,085.0
Последвайте ни
1 USD
1.89188 BGN
Петрол
99.16 $/барел
Bitcoin
$24,085.0

Зимата идва: Как ще се справи Украйна с енергийната криза и студа?

Свят
 

„Нашата цел е да оцелеем“, казва кметът на Лвов, докато жителите трупат дървен материал, а ковачите правят печки на дърва

В гъсто залесен парк, граничещ с жилищни блокове и детска площадка, през последните дни дузина работници са заети със сечене на дърва и рязане на трупи, които да бъдат скрити в навеси около Лвов, най-големият град в западна Украйна.

Железари в близката ковачница работят извънредно, за да произвеждат печки на дърва, които да се съхраняват на стратегически места. В общинските депа се създава място за складиране на запаси от въглища, казва New York Times.

Случващото се в Лвов е част от общонационалните усилия на Украйна за натрупване на спешни резерви от гориво и критични провизии, докато Русия затяга енергийните доставки в цяла Европа.

Докато президентът Владимир Путин намалява потоците на природен газ към европейските съюзници на Украйна, правителството в Киев обвинява Русия, че засилва унищожаването на критична инфраструктура, която осигурява топлина, вода и електричество на милиони домове, предприятия и фабрики.

Снимка: iStock

„Всички градове се готвят за тежка зима“, каза Андрий Садови, кметът на Лвов, градът, в който руските ракети повредиха три електрически подстанции през април, прекъсвайки временно захранването на кварталите.

„Русия спря газа на нашите съседи и те също се опитват да ни притиснат. Нашата цел е оцеляване. Трябва да сме готови“, каза той.

Напрежението ескалира, след като Русия отново ограничи доставките на газ за Европа миналата седмица, което накара Европейския съюз да обяви, че ще намали вноса на руски газ, за ​​да не се превръща в заложник на кризата. Русия затвори газовите кранове за Латвия, след като правителството там обяви допълнителна военна помощ за Украйна, последната от поредица европейски държави, които направиха това.

Снимка: iStock

Украйна купува природния си газ от европейски съседи, така че ограничаването на доставките за Европа застрашава и нейния достъп до енергия.

Украинците често казват, че се надяват да победят Русия до настъпването на студеното време през октомври. Но ръководителите на държавата се опасяват от възможността за проточен конфликт, в който Русия засилва натиска, като методично задушава способността на украинците да се стоплят, припомня New York Times.

Стотици хиляди цивилни, живеещи в района на Донецк в Източна Украйна, получиха заповед да се евакуират през изминалия уикенд, след като месеци на безмилостна руска бомбардировка разрушиха инфраструктурата, необходима за доставяне на топлина и електричество.

Снимка: iStock

„Ние разбираме, че руснаците може да продължат да се насочват към критична енергийна инфраструктура преди и по време на зимата“, каза в интервю Олексий Чернишов, министър на развитието на общностите и териториите на Украйна.

„Те разрушиха централни отоплителни станции в големите градове и физическото опустошение все още се случва в цялата страна“, каза той. „Работим, за да поправим щетите, но това не означава, че няма да имаме повече.“

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Министър Шишков за газовата връзка с Гърция: Луксозна сграда с мебели, без ток и достъп

Coldplay
+11

Галерии