1 USD
1.88677 BGN
Петрол
83.9 $/барел
Bitcoin
$16,856.0

Жените, които са необвързани и нямат деца, стават все по-богати

Свят

Това обаче има и не малко недостатъци

Ашли Мареро не е омъжена и няма деца и посланието й към жените като нея е: Все още можете да имате всичко това. 

43-годишната жена е напълно удовлетворена от работата си. Тя е търговски представител на компания, която прозивежда медицинско оборудване, което създава контакт между нея и пациентите.  Тя всъщност се наслаждава на начина си на живот, на финансовата свобода, която има от това, че не е омъжена, че няма деца и че професията й е добре заплатена. Ашли има собствен апартамент в Ню Йорк, нова къща на брега на Джърси и пътува често за удоволствие, не само по работа, пише Bloomberg.  

“Обичам живота си и се чувствам удовлетворена”, казва Мареро, която е замразила яйцеклетките си през 2018 г. и така си е оставила отворени вратите към майчинството.  

“Обичам деца, но не знам дали бих обичала живота си с тях”, споделя Ашли.  

Мареро принадлежи към нарастваща група жени, които отлагат майчинството или се отказват напълно от него. В резултат на това много от тях напредват в кариерата си в сравнение с поколенията преди тях и навлизат в групата на богатите.  

Необвързаните жени, които нямат и деца, са имали средно по 65 хил. долара в сметките си през 2019 г. за разлика от мъжете със същия статус, които са притежавали по 57 хил. долара, сочат проучвания. Самоните майки обаче са имали само по 7 хил. долара.  

Родителството губеше своята привлекателност още преди пандемията, но коронавирусът изглежда ускори тенденцията. Проучване на Pew Research Center установи миналата година, че 44% от американците на възраст между 18 и 49 години, които нямат деца, твърдят, че е малко вероятно да създадат потомство някой ден. Този процент се е увеличил със 7 на сто от 2018 г.  

Раждаемостта в Щатите намалява през последните 30 години, тъй като хората се женят късно и отлагат да имат деца. През 1990 г. е имало 71 раждания на всеки 1000 жени на възраст между 15 и 44 години. През 2019 г. ражданията са били по 58. В същото време делът на жените между 25 и 34-годишна възраст, които нямат деца, е достигнал рекорд през 2018 г. 

Много експерти посочват поскъпването на живота като основен фактор при решението на американците да нямат деца или да имат по едно. Разходите, например, за дете, родено през 2015 г. до навършването му на 17 са изчислени на 310 605 долара, според Института в Брукингс. Изчисленията дори не включват обучението в университета.  

Животът, който Мареро и други жени са си избрали, има и своите недостатъци. Хората, които не са обвързани и семейни, плащат повече данъци. Много по-трудно е човек да си купи жилище, когато е сам и разчита на собствените си доходи, особено в момент, в който цените на имотите и наемите са рекордно високи. Другият въпрос, върху който трябва да помислят, е кой ще се грижи за тях, когато остареят.  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии