Ръстът на руската икономика се забави през второто тримесечие на 2024 г.

След изпращането на войски в Украйна през февруари 2022 г. Кремъл милитаризира руската икономика

 

Темпът на икономическия растеж на Русия се забави през второто тримесечие на 2024 г. Информацията идва на фона на високата инфлация и предупрежденията за "прегряване", предаде АФП, цитирани от БГНЕС. 

Ръстът на БВП се понижи от 5,4% през първото тримесечие до 4% през второто. Това е най-ниският тримесечен резултат от началото на 2023 г., но все пак е знак, че икономиката расте.

 

Междувременно инфлацията не показа признаци на отслабване, като потребителските цени се повишиха с 9,13% на годишна база през юли - спрямо 8,59% през юни и най-високата стойност от февруари 2023 г. насам, по данни на статистическата агенция Росстат.

След изпращането на войски в Украйна през февруари 2022 г. Кремъл силно милитаризира руската икономика, като изразходва огромни суми за производство на оръжие и за заплати на военните.

Този бум на разходите стимулира икономическия растеж, като помогна на Кремъл да опровергае първоначалните прогнози за рецесия, когато през 2022 г. беше засегнат от безпрецедентни западни санкции.

Това обаче доведе до рязко покачване на инфлацията в страната, което принуди централната банка да повиши разходите по заемите.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст