Заслужава ли си да имаш диплома за висше образование днес?

Свят

Все повече млади хора предпочитат да пропуснат колежа

 

Според доклад на Pew Research Center младите мъже без висше образование печелят повече през 2023 г., отколкото десетилетие по-рано, пише Business Insider. От десетилетия тези без диплома за висше отпадат постепенно от пазара на труда. Но онези, които работят, имат по-високи доходи в сравнение с преди 10 години.

Снимка: iStock

Изследователският център публикува доклад, в който се разглежда въпросът дали си заслужава да имаш диплома за висше образование. Проучването се базира на сравнителен анализ на икономическите резултати на младите, които са завършили колеж и онези, които не са учили.

В изследването, в което участват над 5000 души в САЩ, се установява, че само 22% от възрастните смятат, че разходите за колеж си заслужават, ако са придружени от вземане на студентски заеми.

Снимка: iStock

И докато тези, които са завършили бакалавър, отчитат висшето си образование като изключително или много полезно за професионалното им развитие, младите мъже на възраст между 25 и 34 години и без диплома отбелязват подобрение на икономическите си условия през последното десетилетие, въпреки че в по-дългосрочен план заплатите им не са запазили постоянни нива.

В условията на напрегнатия напоследък пазар на труда, където много работодатели изпитват затруднения в привличането на кадри, Ричард Фрай, старши изследовател в Pew Research Center, е на мнение, че работодателите трябва да дават по-високи възнаграждения, за да привличат и задържат служители, включително без висше образование.

Въпреки че младите мъже, които работят на пълно работно време и имат най-много диплома за средно образование, получават по-високи доходи, отколкото през 2014 г., те не печелят толкова, колкото връстниците им с бакалавърска степен или повече.

Този доклад е изготвен в условията на променяща се среда във висшето образование. Все повече млади хора предпочитат да пропуснат колежа, тъй като не вярват, че биха изплатили студентски дългове, а политиките в много държави премахват изискванията за висше образование, за да запълнят повече работни места.

Снимка: iStock

В резултат на това получаването на диплома може да не е свързано със същите ползи и престиж както преди. Равнището на безработица за американците, например, на възраст 25 и повече години, които имат само диплома за средно образование, е 4,0 % през април 2024 г., което е спад спрямо април 2014 г., когато надвишава 6%.

Бизнес Видео Подкаст