Защо Бъфет инвестира в Coca-Cola и колко печели от компанията?

Свят

Бъфет винаги е наблягал на дългосрочните печалби

 

Уорън Бъфет винаги е наблягал на дългосрочните печалби и изборът му винаги е давал резултати. Притежавайки 400 милиона акции на Coca-Cola, Уорън Бъфет се оценява на приблизително 23,5 милиарда долара. Той придоби 9,3% дял в корпорацията в резултат на инвестициите си в Coca-Cola.

През 2024 г. се очаква Уорън Бъфет да получи 775 милиона долара дивиденти.

Американският филантроп, инвеститор и бизнесмен Уорън Едуард Бъфет е настоящият председател, главен изпълнителен директор и съосновател на Berkshire Hathaway. Умението на Бъфет в инвестициите го направи един от най-известните инвеститори в света.

Освен това Уорън Бъфет ще получи дивиденти на обща стойност 820 милиона долара през 2024 г. от огромната нефтена и газова компания Chevron. В момента оценката му е 20,5 милиарда долара и той притежава 126 милиона акции на Chevron. 

 

Защо Бъфет решава да инвестира в Coca-Cola през 1988 г.

Уорън Бъфет купи повече от 1 милиард долара в акции на Coca-Cola Company през 1988 г., сума, която тогава беше еквивалентна на 6,2% от компанията. Покупката го направи най-голямата позиция в портфолиото на Berkshire Hathaway Inc. 

Акциите на Coca-Cola остават един от най-големите дялове на Berkshire Hathaway днес. 

Въпреки че много хора може да са били скептични, когато Бъфет за първи път започна да купува акции на Coca-Cola през 1988 г., малко след срива на фондовия пазар през 1987 г., самият Бъфет защити покупката си.

Силна марка: Coca-Cola беше и остава една от най-разпознаваемите световни марки. Нейните продукти се продават в повече от 200 страни по света и е производител номер 1 на безалкохолни напитки.

Постоянно нарастване: пазарната капитализация на Coca-Cola достигна 298 милиарда долара към 16 август 2024 г. През 1988 г., когато Бъфет за първи път започна да купува акции, пазарната капитализация на компанията беше 16 милиарда долара.

Нарастващи дивиденти: Coca-Cola изплаща редовни тримесечни дивиденти, като плаща 0,485 долара на акция към октомври 2024 г.

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст