1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Ужасяващи оръжия, забранени във войната

Ужасяващи оръжия, забранени във войната

Всички те са крайно жестоки

Каквата и да е причината, една война винаги е нещо ужасяващо. Дори да се смята за нещо необходимо понякога, изходът винаги включва значителни човешки загуби.

Иприт

Известен още като горчичен газ, той е химично съединение, което кара дробовете да се изпълват с течност и жертвите на практика умират от удавяне. Газът е използван в двете световни войни, но е забранен през 1993г на Конвенцията за химически оръжия.

Нервнопаралитичен газ

Това са цял клас химически вещества, които увреждат нервната система и убиват жертвите си чрез спазми, повръщане, вътрешни кръвоизливи и други ужасяващи ефекти върху тялото, пише iskamdaznam. Също като с иприта, това оръжие е официално забранено през 1993г.

Снимка: iStock
Фосген

Известен като хлорен газ, това брутално химично съединение е превърнато в оръжие през Първата световна война и действа като задушава жертвите си. Не е напълно забранено в никоя страна, тъй като има някои приложения в промишлеността, но употребата му във война е забранено от Женевския протокол през 1925г.

Лютив спрей

Изненадващо за мнозина от страни, където полицията използва такъв спрей върху арестанти и протестиращи, но през 1993г е приета забраната лютив спрей да се използва във война. В някои страни има изключения към тази забрана.

Пластмасови мини

През 1980г Женевската конвенция забранява пластмасовите и керамичните мини, защото те са почти невъзможни за откриване след края на сраженията и това води до ужасяващи трагедии с цивилни.

Капани с шипове

Тези капани са използвани доста във Виетнамската война, като шиповете често са покривани с отрова или фекалии, за да се увеличи шанса от смърт, в случай, че войникът не умре веднага. Забранени са официално през 1980г, заедно с пластмасовите мини.

Прилепи бомбардировачи

Макар технически никога да не са забранявани, тестовете на такива прилепи, които да пускат запалителни бомби над Япония през Втората световна война, минават толкова зле в САЩ (цяло военно летище е изпепелено при един от случаите), че военните зарязват цялата идея и пренасочват ресурсите си към проекта за атомна бомба.

Тагове

@

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии