1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

Украйна спря руския петрол към Чехия, Словакия и Унгария

Свят

Санкциите на Запада срещу Москва не позволяват на страната да плаща транзитни такси

Украйна е спряла изпомпването на петрол от Русия към Унгария, Чехия и Словакия през най-дългия нефтопровод в света „Дружба“. Това се е случило на 4 август, съобщиха от „Транснефт“, цитиран от Ройтерс.

Санкциите на Запада срещу Москва не позволяват на страната да плаща транзитни такси. Руският тръбопроводен монополист е извършил плащания за преноса на петрол през август на 22 юли, но плащането не е било успешно и парите са върнати на 28 юли.

От „Газпромбанк“ заявиха, че парите са били върнати заради ограниченията на Европейския съюз. В същото време транзитът през Беларус в посока Полша и Германия продължава.

Русия доставя около 250 000 барела на ден през южното разклонение на тръбопровода „Дружба". Унгарските компании MOL и Unipetrol, контролирани от PKN Orlen, са основните купувачи на петрол по маршрута, докато руските „Лукойл“, „Роснефт“ и „Татнефт“ са ключовите доставчици.

Европейският съюз договори шестия пакет от санкции срещу Русия в края на май, който включва забрана за износ на 2/3 от руския петрол за Европа. Благодарение на него ЕС планира да се откаже от 90% от вноса на петрол от Русия до края на тази година.

Заради европейските санкции обаче световните цени на петрола ще се повишат и в най-лошия случай приходите на Русия ще останат почти същите дори при намаляване на общия износ. Това смята Игор Юшков, експерт от Фонда за национална енергийна сигурност, коментирайки шестия пакет от санкции на ЕС.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии