Учени: Пясъкът от Марс и Луната може да бъде превърнат в тухли

Материалът може да се използва за строителство в космоса

 

Пясъкът, намерен на повърхността на Марс и Луната, може да бъде превърнат в твърди тухли, които биха могли да се използват за изграждане на бъдещи селища в космоса, установиха учени от Дъблин, съобщава BBC.

Изследването на пясъка

Снимка: iStock

Изследователи от колежа Тринити в Дъблин откриха начин за свързване на реголит - повърхностни скали, пясък и прах - заедно с помощта на ниски температури и минимална енергия. Блоковете, изградени с въглеродни нанотръби, имат сравнително ниска плътност, но показват здравина, близка до тази на гранит и биха могли да създадат извънземни структури.

Професор Джонатан Коулман, който ръководи изследователския проект, каза, че откритието може да помогне за ограничаване на количеството строителни материали, които ще трябва да бъдат транспортирани извън Земята, за да се построи база на Луната.

 

Лунна база

Снимка: iStock

Когато се изграждат структури в космоса, те ще трябва да използват ограничен материал от земята, тъй като те са тежки за транспортиране. Създаването на блокове с реголит и въглеродни нанотръби до голяма степен ще намали необходимостта от транспортиране на строителни материали в космоса. Тъй като строителните блокове провеждат електричество, те могат да се използват и като вътрешен сензор за наблюдение на структурното здраве на извънземни сгради.

Тези структури ще бъдат построени, за да задържат въздуха, така че възможността за откриване и наблюдение на ранни предупредителни знаци, че блоковете се провалят, е от решаващо значение.

 

Намаляване на емисиите на CO2

Изследователите смятат, че откритието може да има и практически последици за строителната индустрия на Земята. Това се дължи на подобен нано материал, наречен графен. Големи количества графен могат да бъдат смесени с цимента в бетона, което може да увеличи якостта на бетона с 40%.

Увеличаването на якостта на бетона намалява необходимото количество за изграждане на конструкции. Понастоящем бетонът е най-използваното създадено от човека вещество в света. Глобалното производство на бетон е отговорно за около 8% от общите емисии на CO2 в света.

 

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст