Това е единствената държава в ЕС, която вече добива уран

Свят

Очаква се инсталацията да работи на пълен капацитет до 2026 г., когато производството на уран ще достигне около 200 тона годишно

 

На 18 юни 2024 г. държавната компания на Филнландия Terrafame започна добив на естествен уран на индустриалната си площадка в Соткамо, съобщиха от компанията.

Снимка: iStock

Финландското правителство даде зелена светлина на държавната Terrafame да добива и рафинира уран в Източна Финландия, проправяйки пътя страната да стане единственият производител на уран в Европейския съюз още през 2020 г.

Terrafame е подкрепена от стокова къща Trafigura, която от години произвежда никел и други метали за батерии и преди е била известна като Talvivaara. Terrafame пое мината през 2015 г., след като екологичните препятствия накараха мината да обяви фалит.

Предшественикът на Terrafame Talvivaara вече беше построил завод за оползотворяване на уран на стойност 75 милиона евро в мината преди нейния фалит, а Terrafame инвестира още 10 милиона, за да го завърши.

 

Производственият процес на компанията позволява ниската концентрация на естествен уран, открита в рудата, да се използва като страничен продукт. Извлеченият от Terrafame уран ще бъде транспортиран в чужбина за по-нататъшна обработка, след което ще бъде използван в производството на ядрена енергия.

С началото на операциите Финландия се превръща в единствената страна-членка на Европейския съюз, която произвежда уран.

Снимка: Istock.com

След началната фаза се очаква инсталацията за възстановяване да работи на пълен капацитет до 2026 г., когато производството на уран на компанията ще достигне около 200 тона годишно. Производственият капацитет съответства на приблизително девет месеца потребление в новата атомна електроцентрала Олкилуото“ 3 във Финландия. Планът е производството на уран да продължи заедно с производството на други метали през целия експлоатационен период, който обхваща поне следващите 30 години.

Общо подготовката изискваше инвестиции от около 20 млн. евро.

След фазата на нарастване възстановяването на урана ще увеличи нетните продажби на Terrafame с приблизително 30-40 милиона евро годишно въз основа на текущата пазарна цена на урана, което представлява няколко процента от прогнозните нетни продажби на Terrafame през следващите години. В момента в възстановяването работят около 40 души.

Снимка: iStock

През 2020 г. финландското правителство издаде разрешение за възстановяване на уран на Terrafame съгласно Закона за ядрената енергия, упълномощавайки компанията да извлича уран от рудата в мината „Соткамо“.

Terrafame работи от години по проекти, свързани с нисковъглеродната мобилност, като доставя химикали за батерии на глобалната индустрия за батерии. Една от най-големите производствени линии в света за химикали, използвани в батериите за електрически превозни средства, се намира в индустриалния обект на Terrafame. Заводът е в състояние да произвежда никелов сулфат за около 1 милион електромобила годишно. Въглеродният отпечатък на никеловия сулфат, произведен от Terrafame, е сред най-малките в индустрията, казват от компанията.

Компанията Terrafame е основана през 2015 г. Нетните й продажби през 2023 г. са на стойност 560,9 милиона евро. В индустриалната ѝ площадка работят около 1900 души.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст