Тази наша съседка иска да създаде площадка за изстрелване на космически ракети

От няколко години страната има амбиции да се присъедини към глобалната космическа надпревара

 

Турция води преговори за създаване на площадка за тестване и изстрелване на космически и балистични ракети в Сомалия, съобщава новинарският сайт Тurkiyetoday, цитирано от БТА. 

Анкара има за цел да задълбочи отношенията си със Сомалия чрез реализиране на проекти в областта на отбраната и инфраструктурата - включително изграждането на потенциална площадка за изстрелване на ракети, посочва изданието. 

Защо изборът е Сомалия?

Разположението на Сомалия на източния край на Африка, близо до екватора, я прави идеално място за космически дейности, тъй като изстрелванията в близост до екватора увеличават обхвата и ефективността на ракетите, твърдят източници, говорили пред Turkiyetoday. 

Изданието добавя, че програмата на Турция за балистични ракети изисква тестове на далечни разстояния, а близостта на Сомалия до Индийския океан осигурява идеална зона за тестове без риск от падане на отломки в жилищни райони или други държави.

 

Турция и космоса 

От няколко години Турция има амбиции да се присъедини към глобалната космическа надпревара. Възможността да се използва площадка в Сомалия може да ускори тези планове.

Турските официални представители са убедени, че Сомалия ще се съгласи с проекта, въпреки че досега не е направен официален коментар от правителството на нито една от двете страни. Влиянието на Турция в Сомалия непрекъснато нараства, откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган посети страната през 2011 г. 

През последното десетилетие Турция укрепи връзките си със Сомалия чрез сътрудничество в областта на отбраната, развитие на инфраструктурата и икономическа подкрепа. Подписаното през 2015 г. споразумение за отбранителната промишленост позволява съвместни военни изследвания, разработки и производство, посочва Turkiyetoday.

През 2017 г. Турция откри най-голямата си чуждестранна военна база в Могадишу, където турски военни обучават сомалийски войници като част от усилията за подпомагане на сомалийските сили за сигурност в борбата срещу терористичната групировка „Аш Шабаб“.

Освен това Турция планира да изпрати проучвателен кораб за търсене на нефт и газ край бреговете на Сомалия.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст